Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä on binge watching suomeksi?

Suomen kielessä ei vieläkään ole kunnon termiä sarjojen maratonkatselulle.

Radio ja TV
 
Raisa Mattila

Kesäloma. Vihdoinkin on aikaa katsoa suosikkisarjan jaksot, jotka keväällä jäivät katsomatta. Ne voi katsoa vaikka yhteen putkeen.

Englanniksi puhutaan silloin ilmiöstä nimeltä binge watching.

Maratonkatselua eli useiden jaksojen ahmimista putkeen tarkoittava termi pääsi Oxfordin verkkosanakirjaan jo vuonna 2014.

Suomen kielessä ei yhtä vakiintunutta ilmausta ilmiölle vieläkään ole. Ei, vaikka katselumaratonit ovat esimerkiksi Episodi-lehden mukaan yleistyneet suoratoistopalvelujen myötä.

Mitä suomenkielistä sanaa katselusessioista pitäisi käyttää?

”Termi rinnastuu ahmimista tarkoittavaan ilmaukseen binge eating. Tv-sarjojen ahmiminen, ahmimiskohtaus?” ehdottaa erityisasiantuntija Riitta Eronen Kotimaisten kielten keskuksesta.

”Ahmiminen on hyvä upottaa ilmaisuun, koska sitä on käytetty vanhastaan eri yhteyksissä. Puhutaan vaikkapa ahmimisiästä kymmenen korvilla, jolloin lapset, varsinkin tytöt, ahmivat kirjoja.”

Eronen on oikeilla jäljillä: katselumaraton on ilmiölle aivan liian tervehenkinen suomennos. Ja totta on, että Viisikkoja ahmittiin salaa taskulampun valossa nukkumaanmenoajan jälkeen.

Mutta juuri siksi tuntuu vähän väärältä kertoa The Affairin, pettämisen seurauksia tarkastelevan sarjan, ahmimisesta. Hotkimisesta puhumattakaan.

Entäpä tissuttelu? Tissuttelin tuossa The Affairin kakkoskauden?

Ei hassumpi vaihtoehto – sen verran päihdyttävää tavaraa sekin sarja on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat