Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Printtimedian kriisi sai The Denver Postin perustamaan kannabisaiheisiin erikoistuvan toimituksen

Kepeä dokumentti seuraa lehden kannabistoimittajaa työssään.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Denver Documentary Collective
The Denver Postin kannabistoimitusta vetää entinen musiikkitoimittaja Ricardo Baca.
The Denver Postin kannabistoimitusta vetää entinen musiikkitoimittaja Ricardo Baca. Kuva: Denver Documentary Collective

Kun tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2014 Coloradon osavaltio laillisti kannabiksen myynnin, levisi mediassa ympäri maailmaa kuvia kannabismyymälöihin iloisina jonottavista ihmisistä. Samoissa tunnelmissa alkaa Mitch Dickmanin ohjaama dokumentti Rolling Papers (2015). Se seuraa The Denver Postin kannabistoimittajaa Ricardo Bacaa työssään vuoden ajan.

Baca vastaa Yhdysvaltojen 12. suurimman päivälehden kannabisaiheisiin keskittyvästä verkko-osiosta. Hänen pieneen tiimiinsä kuuluu tutkivien toimittajien lisäksi pajauttamisen ja äitiyden yhdistämisestä kirjoittava kolumnisti sekä tietysti pari kannabisarvioita kirjoittavaa kriitikkoa.

Vaikka osa porukasta muistuttaa ainakin ulkoisesti tyypillisen pössyttelijän stereotyyppiä, on ryhmällä ihailtavan kunnianhimoinen asenne työhönsä. Hauska pieni yksityiskohta on, että Bacan oman rekrytoimisen puolesta puhui hänen taustansa musiikkitoimittajana.

Dokumentti alkaa eräänlaisena näkökulmana printtimedian kriisiin. The Denver Postin päätoimittaja Gregory L. Moore perustelee kannabisosaston perustamista paitsi ilmiön ajankohtaisuudella ja paikallisella merkityksellä myös jatkuvalla mediaympäristön muutoksella. Kun perinteikkäät sanomalehdet kuukahtelevat ympäriltä, on jäljelle jäävien pysyttävä yhä paremmin lukevan yleisön pulssilla.

Mediamurroksen seurausten tarkastelussa Rolling Papers jää kuitenkin kauas esimerkiksi The New York Timesin kulisseissa liikkuneesta Page One -dokumentista (2011).

Myöskään kannabiskulttuurin tai huumepolitiikan analyysissä ei mennä kovinkaan syvälle. Kannabiksen laillistamiseen liittyvää keskustelua on eritellyt huomattavasti kiinnostavammin esimerkiksi Culture High (2014), joka niin ikään kuuluu Netflixin valikoimiin.

Reilun tunnin mittainen dokumentti keskittyy enimmäkseen Bacan arkiseen ahertamiseen. Siinä sivussa osutaan kyllä kiinnostaviin aiheisiin, kuten markkinoille puskevien kannabistuotteiden valvonnan ongelmiin, lääkekannabisbisnekseen ja lastensuojeluviranomaisten suhtautumiseen vanhempien laillistettuun kannabisharrastukseen, mutta Dickman ei malta pysähtyä aiheiden äärelle.

Sen sijaan hän ujuttaa leikkauksilla ja musiikilla sekaan jatkuvasti pientä vitsiä ja huumoria – ihan kuin pilveä käsittelevän dokumentin olisi jo lähtökohtaisesti oltava aivan erityisen rento.

Tuloksena on lähinnä viihdekäyttöön tarkoitettu lupsakka dokumentti, joka toiminee silti porttina aiheeseen perusteellisemmin pureutuviin katsauksiin.

Rolling Papers Netflixissä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat