Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sami Juntunen kuulee ääniä – eikä siinä ole mitään ihmeellistä

Todellisuus ei vastaa viihteellisiä mielikuvia ääniin sairastuneista. Äänten kuuleminen ei edes ole erityisen harvinaista.

Radio ja TV
 
Yle
Helsinkiläinen Sami Juntunen on totutellut elämään ääntenkuulijana kymmenen vuotta. Hän pohtii jo paluuta työelämään.
Helsinkiläinen Sami Juntunen on totutellut elämään ääntenkuulijana kymmenen vuotta. Hän pohtii jo paluuta työelämään. Kuva: Yle

Elokuvissa ja tv-sarjoissa ääntenkuulijat tyypitellään usein arvaamattomiksi ja ajoittain jopa väkivaltaisiksi hahmoiksi.

Heidän esitetään elävän lähes kokonaan ”pään sisäisten” piinaavien, pilkallisten ja käskevien äänten ehdoilla. Syrjäytyneinä ja syrjittyinä vailla omaisia tai läheisiä ihmissuhteita.

Todellisuus on monin osin toisenlainen – esimerkiksi sellainen kuin Äänimies-dokumentin (2015) päähenkilön, helsinkiläisen Sami Juntusen. Hän on totutellut elämään ääntenkuulijana kymmenen vuotta ja pystyy jo haaveilemaan paluusta työelämään, takaisin mediatekniikan insinööriksi.

Mietteliästä ja hieman vakavalta vaikuttavaa Sami Juntusta, 35, voikin kiittää siitä, että hän antaa rohkeasti kasvot sairaudelle, josta melko moni on kyllä kuullut mutta kovin harva tietää.

Vaikka miksi ei antaisi. Parisuhteessa viidettä vuotta asuva Juntunen ei vastaa leimallista mielikuvaa mistään harhaisesta ja vaarallisesta hullusta, kuten eivät muutkaan dokumentissa omista kokemuksistaan puhuvat ääntenkuulijat.

Harvinaiseen aiheeseen tarttunut toimittaja-ohjaaja Peter Wallenius olisi silti voinut taustoittaa teemaa laajemmin ja yleisemmin, sillä läheskään kaikki ääniä kuulevat ihmiset eivät ole sairaita eikä äänten kuuleminen ole erityisen harvinaista.

Tutkimusten mukaan noin joka kymmenes meistä on kuullut satunnaisesti erilaisia todellisiksi kuviteltuja ääniä. Niistä mieltä kuormittavat ja säännöllistä lääketieteellistä hoitoa vaativat sanalliset kuulohallusinaatiot ovat vain pieni osa, mutta arvioidulla yhden prosentin osuudella niistäkin saattaa kärsiä noin 50 000 suomalaista.

Henkilökuvana vajaan tunnin mittainen Äänimies jää vajaaksi, sillä Wallenius ei auta juuri lainkaan meitä ymmärtämään Juntusen kuulemia ääniä: millaisia ne ovat, milloin ne kuuluvat ja miten ne vaikuttavat? Vain kerran vaitelias Juntunen vihjaa, että hän kuulee usein musiikkia – ja usein saman kappaleen uudelleen ja uudelleen.

Juntusen sairauden synnyn ja taustoituksen suhteen Äänimies toimii paremmin, vaikka yksityiskohtaisempi perehdyttäminen olisi voinut palvella päämäärää – ennakkoluulojen hälventämistä – vielä enemmän.

Kaikenlaisten leimojen lyömisen arkiseen elämään keskittyvä Äänimies välttää silti kirkkaasti: äänistä kuulemisesta sairastunut on monessa suhteessa kuin kuka tahansa mies, tai nainen.

Dokumenttiprojekti: Äänimies TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat