Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”I am suomalainen like mummi”

Tienhaarassa-sarjassa Ruotsin virallisten vähemmistöjen nuoret pohtivat suhdetta perinteisiinsä.

Radio ja TV
 
Yle
Francesca Dytlow on elämässään tienhaarassa.
Francesca Dytlow on elämässään tienhaarassa. Kuva: Yle

Ruotsissa on viisi virallista kansallista vähemmistöä, joiden kielet – suomi, saame, meänkieli, romanikieli, jiddish – ovat myös virallisia vähemmistökieliä. Mutta niiden käyttöä tai säilymistä ei virallisuus tietysti takaa: jokainen sukupolvi määrittelee suhteensa kaksikielisyyteen ja monikulttuurisuuteen omista lähtökohdistaan.

Opetusohjelmiin erikoistuneen Utbidningsradionin tuottamaa viisiosaista Tienhaarassa-sarjaa (2014) voikin katsoa toisin, laajemmasta ja yleisemmästä kulmasta. Kaikki sen esittelemät alle kaksikymppiset ruotsalaiset kyselevät samaa, mitä monet muut ikäisensä: millainen olen, mitä minusta tulee?

Avausjakson päähenkilö 18-vuotias romani Francesca Dytlow on tehnyt silti ikäisekseen jo monta valintaa: mennyt naimisiin, eronnut ja aloittanut uudelleen koulunkäynnin. Lukion viimeisenä keväänä kuvatussa reportaasissa Dytlow pohtii myös suhdettaan kulttuurisiin perinteisiinsä.

Toisen jakson 19-vuotias Obi Okolo – äiti Suomesta, isä Nigeriasta – on myös päättämässä lukiota ja haaveilee ammattijalkapalloilijan urasta.

Monikulttuurisena ensimmäisen polven ruotsalaisena hänen siteensä suomen kieleen ja Suomeen sekä varsinkin Jyväskylän seudulla asuviin sukulaisiin vaikuttavat terveen vahvoilta.

Talvisella Suomen-matkalla Okolon 90-vuotias isoisoäiti saakin kuultavakseen lapsenlapsenlapsensa Tukholmassa tekemän räpin, jonka ydinlause ei kaivanne selittelyä: ”I am suomalainen like mummi.”

Tienhaarassa Femillä ma–pe klo 19.45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat