Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään nähdään se huonompi elokuva Steve Jobsista

Ashton Kutcher on onneton valinta Apple-legendan rooliin.

Radio ja TV
 
Glen Wilson
Steve Jobsia esittävän Ashton Kutcherin kasvoilta ei loista äly – eikä Jobsiin usein liitetty kusipäisyys.
Steve Jobsia esittävän Ashton Kutcherin kasvoilta ei loista äly – eikä Jobsiin usein liitetty kusipäisyys. Kuva: Glen Wilson

Jobs ★★ USA 2013 TV1 klo 21.00 (K12)

Steve Jobs (1955–2011) on aikamme suosikkilegendoja, ja se näkyy valkokankaallakin. Viime vuonna valmistui Danny Boylen ohjaama ja Aaron Sorkinin käsikirjoittama elämäkertaelokuva Steve Jobs. Sitä ennen vuonna 2013 tehtiin nyt nähtävä kehno versio, jonka ohjasi Joshua Michael Stern.

Sternin Jobs on laimeaa kuvitusta alusta loppuun ilman minkäänlaista elokuvallista ideaa sen paremmin kuvassa kuin käsikirjoituksessakaan.

Steve Jobs esitellään ensimmäisten minuuttien aikana tutuimpien kliseiden kautta: Ensin Applen lanseeraustilaisuudessa haltioituneiden katseiden kohteena esittelemässä ensimmäistä iPodia. Sen jälkeen pitkätukkaisena 70-luvun hippinä, jonka jokaiseen repliikkiin sisältyy profeetan viisauksia.

Taustalla soi Cat Stevensia ja Vivaldia.

Kaikki etenee odotetusti. Jobs haalii ympärilleen nörttejä, jotka aloittavat unelmansa väsäämisen Jobsin autotallissa. 80-luvun kuluessa ollaan jo valkoisessa toimistossa, kun Jobs on saanut viestinsä perille muotoilun merkityksestä. 90-luvun draamat käydään Applen hallituksen ja johtoryhmän välisissä neuvotteluissa.

Jobsin henkilökohtainen elämä – siis kaikki muu kuin hänen työnsä – on enimmäkseen rajattu elokuvan ulkopuolelle. Kaltoin kohdeltu Lisa -tytär on Boylen elokuvassa tärkeässä roolissa, tässä hänet kuitataan parilla maininnalla.

Varsinaisista saavutuksistakin kerrotaan ylimalkaisesti ja pinnallisesti. Elokuvan perusteella on mahdoton ymmärtää, mikä Jobsin ja hänen ensimmäisen tiiminsä työssä lopulta oli se vallankumouksellinen puoli, siis teknisesti, muihin verrattuna. Ei Apple noussut pelkän asenteen voimalla, varsinkaan siinä vaiheessa.

Elokuvan pahin töppäys on päärooliin valittu Ashton Kutcher, jonka Botoxilla pehmennetyiltä kasvoilta ei loista äly eikä edes se kuuluisa kusipäisyys. Ohjaajalle on riittänyt, että hän on opetellut Jobsin kumaran kävelytyylin.

Kutcher on erikoinen valinta senkin takia, että Jobsin kaltaisen ja näköisen miehen rooliin olisi voinut huoletta palkata rujommankin tyypin.

Elokuva toistaa tavanomaisten bänditarinoiden kaavaa vain sillä erotuksella, että nyt kerrotaan kaikkien aikojen start up -yrityksestä. Kaavaan kuuluu, että naisten kohtalona on jäädä pelkäksi seinätapetiksi.

Boylen elokuvassa sentään nostettiin Macintosh-projektiin kuulunut Joanna Hoffman keskeiseen roolin ja häntä näyttelevän Kate Winsletin arvoiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat