Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomalainen elokuva on täysin turhaa!” todettiin vuonna 1997

Kotimaisen elokuvan aallonpohja saavutettiin 19 vuotta sitten, Made in Filmland todistaa.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Yle
Aiju Ahlakorpi (vas.), Sakari Salli, Kim Finn, Peter Flinckenberg, Mika Orasmaa ja Teresa Mecklin olivat mukana tekemässä Made in Filmland -katsausta.
Aiju Ahlakorpi (vas.), Sakari Salli, Kim Finn, Peter Flinckenberg, Mika Orasmaa ja Teresa Mecklin olivat mukana tekemässä Made in Filmland -katsausta. Kuva: Yle

Suomalainen elokuva täytti sata vuotta 1997. Sen kunniaksi elokuvaopiskelijat tekivät puolituntisen lyhytdokumentin Made in Filmland. Se on rennolla otteella toteutettu katsaus alan sen hetkiseen tilaan.

Haastateltavina on kriitikoita, tekijöitä ja yleisön edustajia. Kaikkien kommenteista paistaa yksi ja sama lohduton sanoma: kotimainen elokuva on aallonpohjassa. ”Suomalainen elokuva on täysin turhaa!” toteavat alivaltiosihteerit Simo Frangén ja Pasi Heikura, tosin hieman pilke silmäkulmassa.

Aallonpohjassa tosiaan oltiin. Vuonna 1997 Kummeli Kultakuume oli ainoa kotimainen elokuva, joka sai yli satatuhatta katsojaa. Edellisvuonna sellaista ei ollut ollenkaan. Kotimaiset saivat tyytyä yleensä vain tuhansiin tai satoihin katsojiin, kun taas vuonna 1997 amerikkalaiselokuva Titanic keräsi Suomessa yli miljoona katsojaa.

Vuonna 1999 asiat alkoivat onneksi muuttua. Elokuvaväki kiinnitti huomiota markkinointiin, keskittyi kansaan meneviin aiheisiin (Häjyt, Rukajärven tie, Kulkuri ja joutsen), ja kotimaiset elokuvat alkoivat saada satoja tuhansia katsojia. Aallonpohjasta päästiin siis ylös, ainakin katsojaluvuin mitattuna.

On kiinnostavaa huomata, että lyhytdokumenttia oli toteuttamassa moni nykyhetken keskeisistä tekijöistä, kuten Saara Saarela (Väärät juuret), Johanna Vuoksenmaa (21 tapaa pilata avioliitto) ja kuvaajat Mika Orasmaa (Rare Exports) ja Peter Flickenberg (Betoniyö).

Made in Filmland Teemalla klo 23.40.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat