Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkinen sana -ohjelma: Sananvapaus murenee Euroopan reunoilla

Unkarissa ja Puolassa julkinen palvelu palasi propaganda-aikaan.

Radio ja TV
 
Milka Alanen
Rosa Liksomiakin kuullaan sananvapautta käsittelevässä Julkinen sana -ohjelmassa.
Rosa Liksomiakin kuullaan sananvapautta käsittelevässä Julkinen sana -ohjelmassa. Kuva: Milka Alanen

Suomessa on totuttu kauhistelemaan, miten ahtaalle lehdistönvapaus on ajettu itänaapurissamme Venäjällä. Jorma Mattilan toimittama Julkinen sana -ohjelma muistuttaa, että samaan suuntaan ollaan menossa muuallakin Euroopan reunamilla.

Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdoğan keskittää valtaa itselleen ja vainoaa kriittisiä toimittajia. Maassa on myös vahva Erdoğania puolustava media. Unkarissa toimittajia painostetaan sekä suoraan että epäsuorasti. Julkisen palvelun mediat ovat palanneet rautaesiripun aikaa muistuttavaan propagandaan, ja samaan aikaan hallitusta lähellä olevat tahot ostavat yksityisiä medioita.

Puolassa seurataan Unkarin jalanjälkiä. Tosin ihmiset eivät niele valheita niin helposti, vaan valtiollisten uutisten katsojamäärä on romahtanut. Pakkaa sekoittaa myös mediatalojen laaja saksalaisomistus, jonka rajoittamista suunnitellaan.

Mattilan haastattelemat toimittajat nostavat esille kiinnostavia detaljeja nykyajan ilmiöistä. Sosiaalinen media hämmentää viestintää moneen suuntaan ja vaikeuttaa mielipiteenhallintaa. Esimerkiksi Kiinassa sotilasmenot jäävät kakkoseksi maan sisäiseen kontrollointiin käytettäville resursseille.

EU:n heikentyminen antaa valtaa Puolan ja Unkarin sananvapauden rajoittajille. Unionilla ei ole enää sellaista painoarvoa, jolla voisi jyrähtää journalismin puolesta.

Enimmäkseen puhelinhaastatteluista koostuva ohjelma on toimivasti rytmitetty. Loppupuolella olevat tunisialaisen kirjailijan Najet Adouanin ja suomalaisen kirjailijan Rosa Liksomin haastattelut jäävät tosin irrallisiksi.

Niiden sijaan olisi voinut antaa enemmän tilaa muille haastateltaville. He ovat tutkiva journalisti Andras Petho Unkarista, vankilaan tuomitun päätoimittajan puoliso, journalisti Dilek Dündar Turkista, kirjailija ja kustantaja Tilman Spengler Saksasta ja oppositiolehden ulkomaanuutisten vastaava toimittaja Bartosz Wielenski Puolasta.

Liksomin rooliksi tosin nousee välttämättömän itsestäänselvyyden lausuminen ääneen: ”Sananvapaus ei tarkoita, että saa vihata toisia ihmisiä ihonvärin tai uskonnon takia.”

Julkinen sana Radio 1:ssä klo 12.10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat