Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarina sukupuolenkorjauksen brittipioneereista on tarua ihmeellisempi

Sotasankari Robert Cowellin korjausleikkaukset naiseksi tehtiin täysin salassa, sillä terveen miehen kastraatio oli Britanniassa rikos.

Radio ja TV
 
Blakeway Production
Diana Cowell kertoo lukeneensa lapsena lehdestä, että hänen sotasankari-isästään oli tullut nainen.
Diana Cowell kertoo lukeneensa lapsena lehdestä, että hänen sotasankari-isästään oli tullut nainen. Kuva: Blakeway Production

Totuus on tarua ihmeellisempää. Näin on todettava dokumentin Väärä sukupuoli katsottuaan. Toinen sen jo edesmenneistä keskushenkilöistä on aatelinen lääkäri, joka rakkauteen pettyneenä lähti vuosiksi merille ja päätyi lopulta buddhalaiseen munkkiluostariin. Toinen on toisen maailmansodan sotasankari, jota lehdistö jahtasi pitkin Eurooppaa.

Ja sitten on vielä se heidän tarinoidensa poikkeuksellisin puoli. Lääkäri Michael Dillon oli biologiselta sukupuoleltaan nainen, kunnes hänestä tehtiin leikkauksella mies. Hävittäjälentäjänä sotineesta kilpa-ajajasta Robert Cowellista puolestaan tuli Roberta Cowell. He olivat ensimmäiset sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäyneet britit, Dillon maailman ensimmäinen mieheksi leikattu.

Dokumentaristi John Hayes Fisher aloittaa Dillonin ja Cowellin tarinan kaksikon ensimmäisestä kohtaamisesta 1949. Tapaaminen oli merkittävä käänne molemmille muun muassa siksi, että Dillon saattoi Cowellin yhteen plastiikkakirurgi Sir Harold Gilliesin kanssa.

Gillies oli ensimmäisen maailmansodan jälkeen erikoistunut sotavammojen hoitoon. Opiskeluaikanaan Dillon kuuli kirurgin korjanneen onnistuneesti myös genitaalialueelle haavoittuneiden vaurioita. Hän otti Gilliesiin yhteyttä ja ehdotti sukupuolenkorjausleikkausta.

Dillonin leikkausten sarja kesti useita vuosia, ja se tehtiin täysin salassa. Cowellin kohdalla salaaminen oli vielä välttämättömämpää, sillä terveen miehen kastraatio oli rikos.

Dokumentti lähestyy aihettaan kaunistelemattomasti ja toteavasti. Se esittelee leikkausten kulkua pääpiirteissään. Myös Gilliesin sairaalassa otettuja vanhoja valokuvia nähdään.

Nykypäivän perspektiiviä operaatioon antaa professori Stephen Whittle, joka kertoo oman sukupuolenkorjausleikkauksensa vuonna 2000 olleen äärimmäisen kivulias. Hän hämmästelee Dillonin ja Cowellin päättäväisyyttä.

Haastateltavista eniten huomiota saa toimittaja ja kirjailija Liz Hodgkinson, joka tunsi Roberta Cowellin useiden vuosikymmenten ajan. Hodgkinsonin hallussa olevat kirjeet avaavat näkymiä Dillonin ja Cowellin tunne-elämään, mutta siitä huolimatta tuntuu, että molemmat voisivat tulla tällaisessa dokumentissa paljon tutummaksikin.

Kumpikin ehti kirjoittaa omaelämäkerran, joista ensi käden mietteitä olisi voinut ammentaa. Nyt kerrotaan, mitä tapahtui, mutta ei, miltä tapahtumat tuntuivat – mikä jättää hämmästyttävistä, dramaattisista tarinoista oleellisen osan pois.

Väärä sukupuoli Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat