Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1990-luvun legendaarinen Vintiöt-sarja syntyi ravintolapöydässä – esikuvana oli Monty Python

”Kuvasimme kaiken mahdollisen”, Kari Hietalahti kertoo.

Radio ja TV
 
MTV
Vintiöissä esiintyivät Santeri Kinnunen (vas.), Janus Hanski, Jussi Chydenius, Kari Hietalahti, Juha Veijonen, Niko Saarela ja Samuli Edelmann.
Vintiöissä esiintyivät Santeri Kinnunen (vas.), Janus Hanski, Jussi Chydenius, Kari Hietalahti, Juha Veijonen, Niko Saarela ja Samuli Edelmann. Kuva: MTV

Muistatko Tervasaaren tyrmistyttävän lahjattomat kesäteatterilaiset Jatimatic-konepistooleineen? Entä itseltään kiellettyjä asioita luettelevan Kesämiehen, Kyttäruudun Sakari Kaulaotteen tai pirteiden ”vironkielisten” jumppatuokioiden vetäjän Kaido Kuukapin?

Nämä 1990-luvun sketsihahmojen kauhukakarat ovat täällä taas, kun vuosina 1994–1995 pyörinyt Vintiöt nähdään nyt uusintana.

Pöhköä poikamaista energiaa pursuavan sarjan innoitus pulppusi ex-vintiö Kari Hietalahden mukaan varsin tutusta luovuuden lähteestä, baarin oluthanasta.

”Kyllä sarja oli pitkälti ravintolailtojen tuote”, hän muistelee.

Ravintolailtoja istuttiin nuorten näyttelijöiden porukalla, johon kuuluivat muun muassa Hietalahdelle Kom-teatterista tutuksi tulleet Santeri Kinnunen ja Samuli Edelmann. Sarjan tuotantoprosessi oli ainakin nykymittapuulla varsin tavaton.

”Ohjaaja Aleksi Mäkelä tutustutti meidät elokuvatuottaja Markus Seliniin. Kun Selin kuunteli meidän baarijuttuja, hän sanoi, että noitahan voisi vaikka kuvata.”

Ja minkä tuottajaguru on sanova, se on myös tapahtuva. Selin lainasi kameran ja äänityslaitteen ryhmälle, johon kuuluivat myös Janus Hanski, Jussi Chydenius, Niko Saarela ja Aleksi Mäkelä. Ennen kuin kukaan työryhmän jäsenistä ehti sanoa ”käsikirjoitus”, pyöri kamera jo täyttä häkää. ”Kuvasimme kaiken mahdollisen”, Hietalahti kertoo.

Sarjan suosituimman sketsin kaava syntyi Tervasaaressa.

”Vietimme Aleksi Mäkelän toimintaelokuvan Romanovin kivien (1993) välikaronkkaa Tervasaaren Aitassa. Mäkelä katseli ympärilleen ja tokaisi, että tämähän olisi hyvä paikka kesäteatterille.”

Siltä istumalta Hietalahti ja Janus Hanski hyppäsivät esittämään action-näytelmäkohtausta, joka päättyi karmeaan Jatimatic-konepistooliräiskintään. Tervasaaren kesäteatteri oli syntynyt, eikä kansa meinannut saada siitä tarpeekseen. Hietalahti ja Hanski kiersivät festareita Tervasaaren kesäteatteri -sketsien kanssa huimat 13 vuotta.

Ryhmän komediaesikuva oli Hietalahden mukaan Monty Python. ”Ja ehkä vähän P.-P. Petelius.”

Jatkoa sarja sai MTV3-kanavan tilauksesta vuonna 2003 nimellä Vintiöt – Ten Years After. Jatkotilaus edellytti jo virallista käsikirjoitusta, sen laativat Hietalahti ja Niko Saarela.

Lisää jatkoa on Hietalahden mukaan välillä leikillään pohdittu, mutta:

”Ei sketsihommia tehdä enää niin helposti. Rahaa ei vain ole”, kertoo Hietalahti, joka suuntaa seuraavaksi kalastusohjelman kuvausreissulle.

Vintiöt alkaa uusintana Subilla klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat