Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanansaattaja on tarina lapsuuden viimeisestä kesästä

Eroa menneen ja nykyisen välillä korostaa Felix Wiedemannin upea kuvaus.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Nicola Dove / Yle
Sanansaattajan päähenkilöä Leo Colstonia esittää nuorena Jack Hollington ja vanhana Jim Broadbent.
Sanansaattajan päähenkilöä Leo Colstonia esittää nuorena Jack Hollington ja vanhana Jim Broadbent. Kuva: Nicola Dove / Yle

”Menneisyys on vieras maa, siellä asiat tehdään toisin”, toteaa Leo Colston brittikirjailija L. P. Hartleyn romaaniin perustuvan Sanansaattajan (2015) alussa.

Vuonna 1953 julkaistusta romaanista elämään jäänyt lause on paitsi historiantutkijoiden suosima motto myös BBC:n tv-elokuvan punainen lanka.

Mietteessä on armollisuutta: menneisyyttä on tarkasteltava omana maailmanaan, vapaana nykyhetken lainalaisuuksista.

Jim Broadbentin esittämä vanha Leo Colston ei tosin ole itse kyennyt tekemään eroa menneen ja nykyisen välille. Hänelle menneisyys merkitsee koko elämää.

Symboliikkaa tulvivassa alkukohtauksessa Leo tuijottaa junan ikkunasta ohi vilisevää maisemaa ja matkaa muistoissaan lapsuuden kesään, tapahtumiin, jotka sysäsivät hänen elämänsä sivuraiteille.

Vuonna 1900 nuori Leo saapuu koulutoverinsa kesävieraaksi Norfolkin maaseudulle. Jack Hollington esittää ilmeikkäästi köyhän perheen poikaa, joka hämmentyy herraskaisen kartanonväen keskellä ja erityisesti ystävänsä siskolta Marianilta ( Joanna Vanderham ) saamastaan huomioista.

Aikuiset käyttävät Leon miellyttämisen halua sumeilematta hyväkseen, ja pian poika löytää itsensä monimutkaisesta ihmissuhdepelistä, jonka sääntöjä ymmärtääkseen hän on liian nuori ja väärästä yhteiskuntaluokasta.

Leosta tulee Marianin ja tämän salarakkaan, rintaryijy paljaana patsastelevan maajussin ( Ben Batt ) salaisia viestejä välittävä sanansaattaja.

Salaisuudesta kasvaa pojalle kuitenkin liian suuri taakka, lähestyvästä tragediasta puhumattakaan.

Hartleyn teos on filmattu kertaalleen jo vuonna 1971. Tuoreessa versiossa ohjaaja Pete Travis painottaa muodikkaasti brittiläistä kartanoromantiikkaa, tukahdutettua intohimoa ja tiukan etiketin säätelemiä tunteita.

Vaikka taustalla hahmottuu yhteiskunta, voi tapahtumien seurauksia ja vanhan Leon ahdistusta olla silti vaikea ymmärtää. Silloin on hyvä palauttaa mieleen alun mietelause.

Eroa menneen ja nykyisen välillä korostaa upeasti Felix Wiedemannin kuvaus, jossa lapsuuden viimeinen kesä hehkuu unenomaisena, vieraana maana.

Sanansaattaja Teemalla klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat