Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjalainen Insomnia avasi tietä nordic noirille

Tromssan yöttömässä yössä tutkitaan 17-vuotiaan tytön murhaa.

Radio ja TV
 
Yle
Insomnian päärooliin haluttiin ruotsalainen Stellan Skarsgård, jo vuonna 1997 yksi Pohjoismaiden kansainvälisimmistä näyttelijöistä.
Insomnian päärooliin haluttiin ruotsalainen Stellan Skarsgård, jo vuonna 1997 yksi Pohjoismaiden kansainvälisimmistä näyttelijöistä. Kuva: Yle

Insomnia ★★★★ Norja 1997 Fem klo 21.00 (K12)

Pohjolan yötöntä yötä on vähän vaikea kuvata elokuvissa. Se kun näyttää päivältä. Yritä siinä sitten selittää, että taivaanrannassa paistava aurinko on jotenkin erikoinen.

Norjalaisessa Insomniassa homma on hoidettu niin, että päähenkilö yrittää tukkia ikkunasta öisin tulvivaa valoa, jotta saisi nukuttua. Unettomuudesta kärsii poliisietsivä Jonas Engström ( Stellan Skarsgård ).

Engström saapuu napapiirin pohjoispuolelle Tromssaan tutkimaan 17-vuotiaan tytön murhaa. Kulman takaa kuuluvissa keskusteluissa vihjataan, että ruotsalainen Engström on siirtynyt Norjaan, koska on jäänyt kotimaassaan kiinni tutkinnan sotkemisesta. Arveluttavaksi hänen toimintansa menee Tromssassakin. Auringon ohella Engström peittelee pian virhettään.

Engströmin ruotsalaisuus tuntuu hieman epäuskottavalta. Syynä lienee, että rooliin haluttiin Skarsgård, jo silloin yksi Pohjoismaiden kansainvälisimmistä näyttelijöistä.

Insomnia on kuvattu kylmissä väreissä, ja kylmä on sen tunnelmakin. Ohjaaja Erik Skjoldbjærg kuvaa pahaa poliisiaan moralisoimatta suoraan. Katsojan jättäminen omien arvioidensa varaan on tehokasta – ellei kaipaa Hollywoodin valmiiksi pureskeltua viihdettä.

Unelmatehtaassa Insomniasta tehtiin Alaskaan sijoitettu versio vuonna 2002. Sen ohjasi Christopher Nolan, joka vähän myöhemmin hyppäsi raskaaseen sarjaan Batman-leffoilla.

Nolanin version pääosissa ovat Al Pacino ja Robin Williams. Sekään ei ole huono, mutta alkuperäiset henkilöhahmot ovat arkisempia ja uskottavampia kuin Hollywood-tähtien esittämät ilmeisemmiksi puhutut tulkinnat.

Insomnia enteili pohjoismaisen rikoslajityypin kansainvälistymistä, jolle antoi potkua ruotsalaisen kirjailijan Stieg Larssonin Millennium-trilogia ja sen filmatisointi 2000-luvun puolella. Sittemmin nordic noirista on tullut viihdeteollisuuden käsite.

Skjoldbjærg kävi itsekin ohjaamassa Hollywoodissa yhden elokuvan, mutta Prozac Nation (2001) sai nuivat arviot eikä päässyt koskaan laajaan jakeluun.

Skjoldbjærg palasi Norjaan, jossa ura on jatkunut. Tositapahtumiin perustuva ryöstöjännäri Nokas (2010) keräsi palkintoja.

Hänen Pioneer – sukellus meren syvyyksiin -jännärissään (2013) käytettiin suomalaisen Matila-Röhr-yhtiön osaamista sukelluskuvauksissa. Sen Hollywood-versiota on ainakin kaavaillut George Clooneyn tuotantoyhtiö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat