Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittiteinit oppivat seksistä netissä ja kavereilta

Koulun tarjoama seksuaalikasvatus on vanhanaikaista ja riittämätöntä.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Yle
15-vuotias Ellis ”haluaa hoitaa sen alta pois”. Hänellä on uusi poikaystävä Ryan.
15-vuotias Ellis ”haluaa hoitaa sen alta pois”. Hänellä on uusi poikaystävä Ryan. Kuva: Yle

Brittidokumentissa Englannin viimeinen neitsyt (2013) on puhe juuri siitä, mistä puute: seksistä. Voisi sanoa, että puutetta on vielä ihan syystä. Emma Youngin ohjaaman dokumentin päähenkilöt ovat neitsyydestään eroon tahtovia brittiteinejä, nuorimmat 14-vuotiaita.

Dokumentin suomenkielinen otsikko osuu asian ytimeen. Neitsyyden tuskasta avautuvien nuorten puheista selviää nimittäin nopeasti, että kyse on pitkälti halusta kuulua joukkoon. Kavereiden panojuttuja kuunnellessa kun tulee olo, että kaikki muut ovat paljon suositumpia, kokeneempia ja kypsempiä. Tämän suhteen mikään ei siis vaikuta muuttuneen parissa kymmenessä vuodessa, tuskin pidemmässäkään ajassa.

Sen sijaan ympäristö, jossa omaa seksuaalisuuttaan opettelevat teinit elävät, on huomattavasti rajumpi. Somen ja älypuhelinten aikakaudella ryhmäpaine on kovaa verrattuna edellisten sukupolvien kokemaan.

Tuttuja kysymyksiä ja vielä tutumpia vastauksia pyörittelevän dokumentin tärkein huomio koskee seksuaalikasvatusta, josta brittinuorilla tuntuu olevan se todellinen puute. Ohjelman perusteella nuoret ovat edelleen koko lailla omillaan, mitä tulee seksitiedon hankkimiseen. Teinien kommenteissa toistuukin esimerkiksi koulun tarjoaman seksuaalikasvatuksen vanhanaikaisuus ja riittämättömyys. Ei siis ihme, että tieto otetaan sieltä, mistä se saadaan: kavereilta, populaarikulttuurista ja nettipornosta.

Englannin viimeinen neitsyt TV2:ssa klo 23.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat