Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Svalkan kaatopaikka Moskovassa on Yula-tytön koti

Dokumentaristi Hanna Polak seurasi Yulan elämää neljäntoista vuoden ajan.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Yula muutti Svalkaan perheensä kanssa jo lapsena, kun hänen isänsä joi perheen omaisuuden. Hän on päättänyt muuttaa kohtalonsa.
Yula muutti Svalkaan perheensä kanssa jo lapsena, kun hänen isänsä joi perheen omaisuuden. Hän on päättänyt muuttaa kohtalonsa. Kuva: Yle

Horisontissa näkyvät kerrostalot. Taivaalla kulkee lentokone ja taustalla juna. Ympärillä näkyy merkkejä siitä, että ihmiset ovat keskellä järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Moskovalaisella kaatopaikalla ihmisillä ei kuitenkaan ole järjestystä, eikä turvaa.

Turva ei ole aina edes perheessä. Dokumentin alussa Yula on kymmenvuotias, vaaleapäinen tyttö. Hänen äitinsä juo votkaa, jos mahdollista etiketillisistä pulloista, sillä etikettömien sisältö saattaa tappaa. Isä on jo kuollut, alkoholisti hänkin. Kauempana asuva isoisä on jatkuvasti umpitunnelissa ja huorittelee lapsenlastaan.

Eikä Yulan tulevaisuus näytä yhtään paremmalta. Tyttö kaataa votkaa nieluunsa jo 12-vuotiaana.

Puolalainen dokumentaristi Hanna Polak oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2005 valmistuneesta lyhytdokumentistaan The Children of Leningradsky. Se kertoi moskovalaisella rautatieasemalla asuvista, kodittomista lapsista ja nuorista.

Uusintana esitettävä Parempi huominen kuvaa ihmisiä, jotka ovat normaaliksi mielletystä asuinympäristöstä vieläkin kauempana, ainakin fyysisesti.

Parinkymmenen kilometrin päässä Punaiselta torilta sijaitsevalla Svalkan kaatopaikalla asuu kotinsa menettäneitä, alkoholisteja ja kokonaisia perheitä. Siellä synnytään ja sinne kuollaan.

Dokumentti näyttää scifiltä. Harmaiden hökkeleiden, valtaisien jätekasojen ja alati pörräävien roska-autojen hallitsema maisema on suljettu ja vartioitu. Kuvaaminenkin on kielletty.

Tavassa, jolla Polak kuvaa kaatopaikkalaisia, on kuitenkin muistumia myös humaanista neorealismista.

Keskellä surkeutta Polak näyttää tavallisen ihmisen kasvot. Ne eivät ole mykkiä, kärsimyksen ylevöittämiä kohteita vaan puhuvat kameralle ja puhuttelevat kuvaajaa.

Polak kävi kameroineen Svalkassa yhteensä 14 vuoden ajan. Vuonna 2014 valmistuneen, erinomaisen dokumentin alussa radiosta kuuluu, kuinka Putin ottaa presidentin paikan. Uutisten rippeet – Putinin vaiheet ja tšetšeeniterroristien teatteri-isku – vain korostavat dokumentin kohteiden ulkopuolisuutta

Yulaa historian vaiheet eivät juuri heiluta. Hän haaveilee normaalista elämästä, jossa äiti ei juo ja jossa koti on oikeassa talossa. Kuten tavallinen teini, vuosien saatossa hän värjää tukkaansa ja rakastuu. 16-vuotiaana Yula on raskaana.

Amsterdamin dokumenttielokuvien festivaalilla palkittu teos näyttää Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisen Venäjän. Elokuvan nimen lupaus ei koske koko yhteiskuntaa, mutta Yulaa sentään.

Dokumenttiprojekti: Parempi huominen TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat