Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minisarja alkaa tänään: Rikoskirjailijan pukudraama on jatkoa Ylpeydelle ja ennakkoluulolle

Jamesin romaaniin perustuvassa viihdyttävässä Pemberleyn kartanon tragedia -minisarjassa parasta ovat hyvät näyttelijät – rikosjuoni on täyttä hölynpölyä.

Radio ja TV
 
Yle
Pemberleyn kartanon tragedia on roolitettu maineikkailla näyttelijöillä. James Nortonia (vas.), Matthew Rhysia, Matthew Goodea ja Anna Maxwell Martinia naurattaa sarjan kuvaustauolla.
Pemberleyn kartanon tragedia on roolitettu maineikkailla näyttelijöillä. James Nortonia (vas.), Matthew Rhysia, Matthew Goodea ja Anna Maxwell Martinia naurattaa sarjan kuvaustauolla. Kuva: Yle

Rikoskirjailija P. D. James (1920–2014) kirjoitti viimeisenä teoksenaan jatkoa Jane Austenin kuuluisimmalle romaanille Ylpeys ja ennakkoluulo. Jamesin Death Comes to Pemberley ilmestyi 2011, ja se suomennettiin seuraavana vuonna nimellä Syystanssiaiset.

Romaanissa siirryttiin kuusi vuotta eteenpäin Austenin romaanin onnellisesta lopusta, jossa Elizabeth Bennet ja Fitzwilliam Darcy saivat viimein toisensa. P. D. Jamesin pastississa Elizabeth ja Darcy ovat onnellisesti naimisissa, ja he asuvat Darcyn kohtuullisen upeassa Pemberleyn linnassa.

On syksy ja linnassa valmistaudutaan tanssiaisiin. Jokainen Austeninsa tunteva tietää, miten merkittäviä tapahtumia tanssiaiset ovat. Tähän idylliin James päätti istuttaa ikävän murhamysteerin.

Kolmiosainen minisarja valmistui juuri ennen kirjailijan kuolemaa, joulun aikaan 2013, mutta se nähdään jostain syystä meillä vasta nyt. Se on kaikin puolin kelvollista viihdettä, mutta ei mikään erityistapaus.

Austenin romaaneista, varsinkin Ylpeydestä ja ennakkoluulosta, on kuvattu sen verran monia versioita, että visuaalinen maailma tulee jo annettuna, eikä siitä poiketa myöskään tässä Daniel Percivalin ohjaamassa sarjassa. Syksyinen väriskaala on kaunis, vanha linna on kuvauksellinen, naisten pukujen empireleikkaukset viehkeitä ja niiden materiaalit autenttisen näköisiä.

Sarjassa on myös hyviä näyttelijöitä. Varsinkin Matthew Rhys ja Anna Maxwell Martin pääparina Darcyna ja Elizabethina näyttelevät mainiosti yhteen, ja se lisää heti sarjan viihdearvoa.

Oikeastaan koko sarja on lopulta heidän varassaan, sillä Jamesin kehittämä rikosjuoni on ihan hölynpölyä.

Darcyn ja Elizabethin liitto vaikuttaa hyvinkin uskottavalta. Darcy on välillä vähän äksy, ja Elizabeth sanoo suoraan, mitä ajattelee. Tietenkin he ovat edelleen rakastuneita, kun kerran liitto solmittiin rakkaudesta, mutta pieni epäluulo vaivaa silloin tällöin Elizabethin mieltä. Katuuko Darcy?

Varsinaiseen murhaan sekaantuu Wickham, Elizabethin rasittavan pikkusiskon Lydian luihu aviomies. Uhri on eräs kapteeni Denny. Murhan selvittäminen on pitkäveteistä, varsinkin kun siihen sotketaan vielä 1800-luvun alun alkeellisia oikeuskäytäntöjä.

Sivurooleissa nähdään muun muassa Rebecca Front rouva Bennetinä sekä jälleen kerran James Norton, joka tässä nähdään rakkaudessa pettyvänä avuliaana hyviksenä – eli hyvin austenilaisena hahmona.

Pemberleyn kartanon tragedia alkaa TV1:ssä klo 21.00.

Yle
Matthew Rhys (Fitzwilliam Darcy) ja Anna Maxwell Martin (Elizabeth Bennet) näyttelevät mainiosti yhteen.
Matthew Rhys (Fitzwilliam Darcy) ja Anna Maxwell Martin (Elizabeth Bennet) näyttelevät mainiosti yhteen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat