Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painostava kertomus helvetistä nimeltä sota

Australialaistoimittaja Michael Ware kuvasi Irakin sotaa, ja tuli samalla dokumentoineeksi synkeän turtumisensa.

Radio ja TV
 
Penance Films
Irakin sodan vaiheita seurataan Only the Dead -dokumentissa seitsemän vuoden ajan.
Irakin sodan vaiheita seurataan Only the Dead -dokumentissa seitsemän vuoden ajan. Kuva: Penance Films

Only the Dead -dokumentin alkusanoissa australialainen toimittaja Michael Ware kertoo löytäneensä Irakin sodassa sisältään pimeän paikan. Waren monotoninen, pahaa enteilevä puhe selostaa tapahtumia läpi dokumentin. Osaltaan synkät äänenpainot vahvistavat painostavaa tunnelmaa, jossa seuraavan nurkan takana odottaa näkevänsä kuolemaa tai vähintään kuolemanvaaraa.

Waren seitsemän Irakin-vuoden aikana nähdäänkin ruumiita ja tappamista. Teloitusvideot ovat Abu Musab al-Zarqawin kapinallistaistelijoiden työtä, mutta muuten lähes kaikki videomateriaali on Waren kuvaamaa.

Alussa, vuonna 2003, Ware on innoissaan, ja Pohjois-Irakin kurdijoukkojen luona kranaateilta suojautuessaan myös vähän hermostunut. Sitten Yhdysvallat hyökkää Irakiin ja syöksee Saddam Husseinin vallasta. Irakilaisetkin iloitsevat hirmuhallitsijan kaatumista.

Pian Ware huomaa, että Irak alkaa vajota väkivallan suohon. Ensin länsiliittouman joukkoja vastaan isketään pommein. Ware etsii ja myös löytää kontakteja kapinallisiin. Hän saa katsottavakseen ja välitettäväkseen videokuvaa autosaattueiden väijytyksistä, joissa kuolee yhdysvaltalaissotilaita.

Sitten al-Zarqawin joukot alkavat laajamittaisen terrorikampanjan. Ware huomaa, että hänelle aletaan toimittaa videoita myös näistä väkivallanteoista. Verenvuodatuksen sumeilemattomuudesta kertoo, että terrorijärjestö al-Qaidan johtaja Osama bin Laden yrittää suitsia al-Zarqawin murhanhimoa, mutta turhaan.

Välillä Ware on lähellä kuolla melko tavallisissa sotatoimittajan töissä, mutta toisinaan hän hakeutuu tarkoituksella vaaraan. Ei voi olla pohtimatta, haluaako Ware päästä hengestään, kun hän pilkkopimeässä lähtee kahden amerikkalaissotilaan mukana kerrostaloon, josta toiset amerikkalaiset juuri pakenivat väijytyksen vuoksi. Sotilailla on aseet ja pimeänäkölaitteet, mutta Warella vain videokamera.

Lopulta Waren monologi kaartuu kohti päätöstään ja nähtäville tuodaan vielä viimeinen, järkyttävä hetki. Sekä tässä kohtaa että siellä täällä aiemminkin huomaa kuulostelevansa, kuinka aitoja Waren sanavalinnat ja äänenpainot ovat. Eivät ehkä aivan sataprosenttisen.

Mutta vaikka Ware dramatisoisi tuntemuksiaan tai ylikorostaisi itsetutkiskeluaan, selvää on, että sota oikeasti puski hänet synkempään ja turtuneempaan mielentilaan.

Harvalla on tällaisesta todisteet itse kuvatulla videolla. Ja vielä harvempi uskaltaa antaa nuo todisteet julkiseen esitykseen.

Only the Dead Netflixillä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat