Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HBO:n uutuus The Night of versioi palkittua brittisarjaa – ja onnistuu siinä

New Yorkiin sijoittuva kiinnostava The Night of seuraa rikosoikeudellisen prosessin alusta loppuun.

Radio ja TV
 
Craig Blankenhorn / HBO
Murhasta New Yorkissa syytettyä Naz Khania näyttelee englantilainen Riz Ahmed ja hänen asianajajaansa John Turturro. Rooli oli alkujaan James ”Tony Soprano” Gandolfinin, joka ehti kuvata sarjan pilottia juuri ennen kuolemaansa.
Murhasta New Yorkissa syytettyä Naz Khania näyttelee englantilainen Riz Ahmed ja hänen asianajajaansa John Turturro. Rooli oli alkujaan James ”Tony Soprano” Gandolfinin, joka ehti kuvata sarjan pilottia juuri ennen kuolemaansa. Kuva: Craig Blankenhorn / HBO

Brittiläisistä draamasarjoista on tehty pohjoisamerikkalaisia versioita jo vuosikymmeniä, ainakin Kahden kerroksen väestä (1971–75) alkaen.

Sen tarina herrasväestä palvelijoineen siirrettiin suurin odotuksin Lontoosta maailmansotien väliseen Bostoniin. Mutta saippuaisempi Beacon Hill (1975) lopetettiin jo ennen ensimmäisen kauden loppua.

Yhdysvaltoihin siirrettyjen epäonnistuneiden englantilaissarjojen lista on yllättävän pitkä. Suhteellisen huonosti kävi myös muun muassa Epäilyksen polttopisteelle, Life on Marsille, Pelinaisille, Pikku-Britannialle, Pitkän Jussin majatalolle, Skinsille sekä Todella upeeta- ja Fitz ratkaisee -sarjoille.

Toki joukkoon mahtuu muutama säännön vahvistava, onnistuneesti paikallistettu poikkeus. Kuten Konttori ja Hävyttömät sekä varsinkin House of Cards, jonka omalla versiolla suoratoistopalvelu Netflix nousi kertaheitolla sarjatuottajaksi.

HBO:n uusi kahdeksanosainen The Night of (2016) on versio brittiläisen Criminal Justice -sarjan palkitusta avauskaudesta (2008).

Se ei ennakkoon herätä valtavia väristyksiä, sillä alkuperäissarja – pääosassaan Ben Whishaw – oli omassa lajityypissään jo niin onnistunut, ettei siirron New Yorkiin usko tuovan kerrontaan enää mitään olennaista uutta. Paitsi ehkä jotain vähän kevyempää ja pelkistetympää, amerikkalaisempaa.

Kolmen jakson perusteella näyttää kuitenkin siltä, että New Yorkia hienosti hyödyntävä The Night of ei himmene alkuperäisen rinnalla. Se saattaa jopa loistaa kirkkaampana – ajankohtaisempana ja kärkevämpänä, yhden uuden yhteiskunnallisen tason tuovana.

Tarina on pääpiirteittäin sama: nuori ujo mies lainaa isän taksin, poimii matkaan nuoren naisen ja herää muistinsa menettäneenä tämän verisestä asunnosta. Onko mies paniikissa pakoon lähtenyt tappaja, kuten poliisin keräämät todisteet kiistatta viittaavat?

Varsinainen draama alkaa vasta johdattelun jälkeen ja erottuu yhä edukseen näkökulmallaan.

The Night of seuraa hitaasti ja tarkasti koko rikosoikeudellista prosessia: teosta kuulusteluun ja tutkintovankeuteen, syytteestä oikeudenkäyntiin ja tuomioon.

Pääosien esittäjät ovat jälleen ylittämättömiä, ennen kaikkea englantilainen Riz Ahmed syyttömyyttä vakuuttelevana Naz Khanina ja John Turturro hänen erikoisena asianajajanaan.

The Night of HBO Nordicilla (hbonordic.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat