Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä tekee ihmisestä musikaalisen?

Ranskalaisdokumentti valottaa musiikin yhteyttä aivotoimintaan, mutta kovin syvälle musikaalisuuden saloihin se ei yllä.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Soittaessa tietyt aivoalueet aktivoituvat.
Soittaessa tietyt aivoalueet aktivoituvat.

Pianisti Jean-Philippe Sylvestren ja viulisti Tedi Papavramin kaltaisia ihmisiä on vain yksi kymmenessätuhannessa: molemmilla on absoluuttinen sävelkorva. Sen lisäksi kumpikin on vielä alansa huippu. Ranskalainen tiededokumentti Musikaalisuuden salat (2014) pyrkii selvittämään, mistä kaksikon musikaalisuus on oikein tehty.

Aihetta on tutkittu erityisesti neuropsykologian piirissä. Tutkijat uskovat musikaalisuuteen liittyvän jotain vastaavaa kuin amusiaan eli niin sanottuun sävelkorvattomuuteen, jonka syyt ovat neurologisissa häiriöissä.

Sen syvemmälle musikaalisuuden saloihin ei dokumentissa kuitenkaan päästä, ja lopulta asiantuntijatkaan eivät osaa sanoa, missä määrin musikaalisuuteen vaikuttavat perintötekijät, ympäristö ja etydien parissa uhratut vuodet.

Dokumentti valottaa silti kiinnostavasti musiikin ja soittamisen yhteyksiä aivotoimintaan.

Soittaessa tietyt aivoalueet aktivoituvat, ja vuosien mittaan toistot muokkaavat alueiden rakenteita. Soittoharrastuksella onkin havaittu olevan esimerkiksi muistia ja motoriikkaa kehittävä vaikutus.

Dokumentissa tavataan myös brittiläinen Alma Deutscher. Kuvausten aikaan vasta 9-vuotias lapsinero hallitsee suvereenisti pianon ja viulun, ja haaveilee paitsi konserttimuusikon myös säveltäjän urasta.

Alakouluikäisen tytön tulevaisuus vaikuttaakin keskivertoa nokkahuiluun kuolaajaa kirkkaammalta: hänen ensimmäinen oopperansa saa ensi-iltansa Wienissä joulukuussa.

Musikaalisuuden salat Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat