Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Spike Leen Do the Right Thing on ajankohtaisempi kuin koskaan

Elokuvan kiehumispisteessä poliisi käyttää liiallista väkivaltaa mustaa miestä vastaan.

Radio ja TV
 
40 Acres and a Mule Filmworks
Spike Leen vuonna 1989 valmistunut läpimurtoelokuva kertoo roturistiriidoista helteisessä Brooklynissa. Elokuvan pääroolin teki ohjaaja itse.
Spike Leen vuonna 1989 valmistunut läpimurtoelokuva kertoo roturistiriidoista helteisessä Brooklynissa. Elokuvan pääroolin teki ohjaaja itse. Kuva: 40 Acres and a Mule Filmworks

Vuonna 1989 ohjaaja Spike Lee teki suuren läpimurtonsa elokuvalla Do the Right Thing – kuuma päivä. Se näytti, kuinka roturistiriidat voivat leimahtaa helteisessä Brooklynissa yhden pizzerian mikrokosmoksessa.

Ikävä kyllä Leen elokuva on ajankohtaisempi kuin koskaan. Sen kiehumispisteessä poliisi käyttää liiallista väkivaltaa mustaa miestä vastaan. Viime viikkoina Yhdysvalloissa poliisien rasismi on kärjistynyt koko ajan laajenevaksi väkivallan kierteeksi.

Spike Lee jatkaa yhä uraansa, mutta parhaan teränsä hän näyttää menettäneen jo ajat sitten. Viime vuonna valmistunut Chi-Raq sai tosin hyvät arvostelut, mutta sitä ei ole nähty laajalti.

Tasa-arvo tuntuu taantuvan amerikkalaisessa elokuvassa samoin kuin yhteiskunnassa. Spike Leen tilalle ei ole noussut ketään mustaa eturivin ohjaajaa. Amerikkalainen elokuva näyttää valkoisemmalta kuin pitkiin aikoihin.

Do the Right Thing – kuuma päivä Kutosella klo 22.00. (K16)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat