Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi versio Lady Chatterleyn rakastajasta tuo ruutuun jälleen James Nortonin

D. H. Lawrencen klassikkoromaanin uusin tulkinta jää pinnalliseksi.

Radio ja TV
 
Robert Viglasky / Yle
Lady Chatterleyn rakastajassa James Norton esittää Lady C:n (Holliday Grainger) epäonnista aviomiestä Sir Clifford Chatterleya.
Lady Chatterleyn rakastajassa James Norton esittää Lady C:n (Holliday Grainger) epäonnista aviomiestä Sir Clifford Chatterleya. Kuva: Robert Viglasky / Yle

James Norton kuuluu tämän hetken brittiläisten miesnäyttelijöiden ykköskaartiin, ja kuvaan kuuluu, että hänen nimensä mainitaan seuraavan Bondin veikkauksissa. Parhaiten hän on syöpynyt katsojien tajuntaan Happy Valley -sarjan patologisena tappajana, mutta viime aikoina on Suomenkin televisiossa nähty, että Norton on tapana pestata tyylikkäisiin epookkirooleihin.

Happy Valleyn käsikirjoittaja Sally Wainwright ansaitsee kehut monen muun asian lisäksi myös siitä, että hän näki Nortonin potentiaalin.

Tulevaa Sota ja rauha -sarjaa odotellessa Nortonia voi ihastella Pemberleyn kartanon tragediassa sekä tänään Lady Chatterleyn rakastajassa, jossa hän esittää Clifford Chatterleyta.

D. H. Lawrencen klassikkoromaanista on tehty elokuvia ja tv-versioita 1950-luvulta aivan viime vuosiin saakka. Vuonna 1928 ilmestynyt romaani kuvasi varsinkin naisen seksuaalisuutta niin estottomasti, ettei brittisensuuri niellyt sitä ollenkaan, ja kirja julkaistiin Lawrencen kotimaassa vasta 1960. Suomessakin se ilmestyi aiemmin.

Nyt nähtävä versio on viime vuonna valmistunut puolitoistatuntinen tv-elokuva. Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Jed Mercurio.

Edellisen Lady Chatterleyn (2006) ohjasi ranskalainen Pascale Ferran, joka loi romaanista oman näköisensä, joskin ylipitkän teatterielokuvan. Mercurion näkemyksestä on sen sijaan vaikea löytää mitään persoonallista. Miksi juuri tämä romaani ja miksi juuri nyt?

James Nortonin lisäksi pääosissa ovat Holliday Grainger (muun muassa Borgioiden Lucrezia) Lady Constance Chatterleynä ja Richard Madden (Game of Thrones, Cinderella) riistanvartijana, jonka kanssa Constance ryhtyy suhteeseen. Roolituksessa ei sinänsä ole mitään vialla.

Mutta Mercurio ei tavoita oikeastaan mitään Lawrencen romaanin tasoista. Hän käsittelee rakkaussuhdetta kevyesti kuin Downton Abbeyssä, juoneen keskittyen: rikas nainen rakastuu duunariin, ja samaan aikaan sodassa vammautunut aviomies riutuu kotona pyörätuolissaan.

Lawrence kirjoitti usein ”eläimellisyydestä”, jonka porvarillinen elämäntapa tuhosi ihmisissä, varsinkin miehissä. Toki nykynäkökulmasta on aika alleviivaavaa, että naispäähenkilö löytää sen riistanvartijan mökistä metsän keskeltä.

Constancen puvut ovat kauniita, mutta edes seksikohtauksissa ei vilahda Lawrencen kaipaamaa eläintä.

Lady Chatterleyn rakastaja Teemalla klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat