Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rameau-oopperoiden sarja jatkuu nymfikomedialla

Ihastuttava ja irrotteleva esitys on taltioitu Pariisin oopperassa.

Radio ja TV
 
Yle
Sammakkokuningattaren johtaa Marc Minkowski. Pääosissa ovat Paul Agnew, Yann Beuron ja Valerie Gabail.
Sammakkokuningattaren johtaa Marc Minkowski. Pääosissa ovat Paul Agnew, Yann Beuron ja Valerie Gabail. Kuva: Yle

Teema esittää uusintana Ranskan keskeisen myöhäisbarokin säveltäjän Jean-Philippe Rameaun oopperoiden esityksiä. Nyt on vuorossa Sammakkokuningatar, ranskaksi Platée, jonka Rameau sävelsi musiikiksi Ludwig XV:n pojan häihin. Se sai ensiesityksensä 1745.

Tarinan mukaan morsian ei ollut erityisen nätti, ja siihen ilmeisesti viitataan epäsuorasti myös Rameaun oopperassa, jossa hän ensimmäistä kertaa tavoitteli komedian keinoja. Antiikin myyttejä soveltavassa tarinassa Thespis, Momus ja Thalia keksivät juonen, jonka tarkoitus on lepytellä Jupiterin mustasukkaista puolisoa Junoa. Juonen viattomaksi uhriksi valitaan rujo nymfineito.

Kaikin puolin ihastuttava ja irrotteleva esitys on taltioitu Pariisin oopperassa. Pääroolissa nymfinä esiintyy skottilainen tenori Paul Agnew, jonka suoritus on sekä hauska että hellyttävä. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Mireille Delunsch Thaliana ja Yann Beuron Thespis/Merkuriuksena. Oopperan johtaa Marc Minkowski.

Esityksessä on myös aivan mahtava nykykoreografia, jossa otetaan kaikki ilo irti Rameaun barokkisvengistä.

Yle Areenassa on vielä katseltavissa Rameaun esikoisooppera Hippolytos ja Arikia, ja 6. elokuuta Teema esittää Paladiinit. Kummassakin esiintyy myös suomalainen Topi Lehtipuu.

Oopperat kestävät tietenkin pitkään, reilusti yli kaksi tuntia, mutta juuri tällainen kansainvälinen kulttuuritarjonta on Teemaa parhaimmillaan, vaikka sitten uusintoinakin.

Sammakkokuningatar Teemalla klo 17.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat