Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämme välivaiheen kurimuksessa

Kesällä 2016 suomalaiset tv-kanavat ovat pohjalla

Radio ja TV
 

Kesällä 2016 suomalaiset tv-kanavat ovat pohjalla. Vilkaiskaa itse: Päivittäin tolkuton määrä ohjelmia, joiden seasta voi hyvällä onnella löytää muutaman, joita kannattaa kunnolla asettua katsomaan. Loput ovat pelkkää ongelmajätettä.

Television sisällöillä ei mene huonosti. Sitä suuremmalla syyllä on vaikea perustella, miksi pidetään hengissä valtavaa möhkälettä, jota täytetään epäonnistuneiden tuotantojen uusinnoilla.

Siksi, että televisio kantaa mukanaan valtavaa painolastia, jota ei niin vain potkaista menemään. Sitä kasvattavat lainsäädäntö, teknologia ja vuosikymmenten tapakulttuuri. Esimerkiksi radio etenee televisioon verrattuna kevyin kantamuksin, ja siksi sillä pyyhkiikin toistaiseksi hyvin.

Tilastojen mukaan suomalaiset katsovat edelleen yllättävän paljon perinteisiä kanavia, mutta tilanne muuttuu nopeasti. Kukaan ei voi ihan tarkkaan ennustaa, mihin suuntaan, mutta jossakin vaiheessa, luultavasti hyvin pian, kaikki nykykäytännöt siirtyvät historiaan.

Katsojat joutuvat nyt todistamaan kiusallista välivaihetta, jonka aikana sekä Yle että kaupalliset pitävät kiinni vanhoista kanavistaan ja niiden ohjelmakaavioista. Ne eivät edes yritä selviytyä siirtymästä kunnialla.

Kaupallisten ohjelmistoista paistaa läpi massiivinen välinpitämättömyys, ja Yle kunnostautui viime metreillä esimerkiksi TV2:n nuorekkaalla profiloinnilla siinä uskossa, että nuoret olisivat vielä kiintyneet tiettyyn kanavaan.

Julmasti sanottuna kanavilla ei ole enää mitään merkitystä. Suosikkisarjat, uutiset ja urheilu poimitaan sieltä, mistä ne helpoimmin löytyvät. Helppoudesta ollaan myös valmiita maksamaan kymppi kuussa. Prime time -ohjelmisto on ainoa perinne, jolla on vielä merkitystä.

Toisinkin voisi olla, ja merkkejä siitä on näkyvissä. Kaupalliset kanavabrändit voivat vielä nousta suosta panostamalla kotimaiseen ohjelmistoon, joka oikeasti erottuu massasta. Draama on avainasemassa, sillä realityjen suosio on hiipunut. Avat, Livit, Jimit ja vanha Sub joutavat romukoppaan, mutta oma vikansa.

Ylelle riittäisi kolme kanavaa: yksi pääkanava, Teema ja urheilulle omansa. Nykyisessä kanavatarjonnassa Teema on ainoa toimitettu kokonaisuus, jonka ohjelmistossa ei ole juuri mitään turhaa. Femillä oli mahdollisuutensa.

Tv-kanavat ovat samassa tilanteessa kuin tavaratalot. Ne eivät pysy pystyssä, ellei kokonaisuus tuota enää mielikuvia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat