Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Martin Armstrong tietäjä vai humpuukimaakari?

Talouden selvännäkijä -dokumentin päähenkilö on kiehtovan ristiriitainen hahmo.

Radio ja TV
 
Filmstill / Yle
Martin Armstrong ei dokumentissa esiinny guruna vaan vaikuttaa selväjärkiseltä. Se on omiaan lisäämään hämmennystä.
Martin Armstrong ei dokumentissa esiinny guruna vaan vaikuttaa selväjärkiseltä. Se on omiaan lisäämään hämmennystä. Kuva: Filmstill / Yle

Talouden selvännäkijä -dokumentti on nähty jo kertaalleen viime syksynä Docventuresissa. Uusinnat kuuluvat tietenkin televisioon, mutta harmi vain, että paljon hyviä dokumentteja jää myös kokonaan esittämättä.

Saksalaisen Marcus Vetterin dokumentti on toki katsomisen väärti. Sen päähenkilö on kiehtovan ristiriitainen Martin Armstrong, jonka talouspuheisiin voi suhtautua oikeastaan vain kahdella tavalla: ne voi tuomita humpuukiksi tai niihin voi uskoa, ainakin vähän. Yllättävän moni kallistuu jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Armstrong ei ole taloustieteilijä vaan itseoppinut, joka alkoi kartuttaa omaisuutta jo lapsena keräilemällä kolikoita. Sittemmin hänen yksi perusväittämänsä on ollut, että kolikoista voi lukea historian kaikki vaiheet, mikä epäilemättä onkin totta.

Armstrong perehtyi tietokoneisiin jo varhain ja päätyi erilaisten päättelyketjujen kautta erikoiseen logiikkaansa, jonka mukaan maailmantaloutta määrittävät piin likiarvoon perustuvat syklit.

Niiden perusteella Armstrong onnistui ennustamaan vuoden 1987 lyhyen romahduksen, ja siitä lähtien hänen ennustuksiaan onkin kuunneltu.

Armstrong sekaantui 1990-luvulla pyramidihuijaukseen tai ainakin hän joutui sen vuoksi vankilaan. Dokumentti keskittyy puimaan Armstrongiin kohdistuneita syytöksiä, sillä hän itse ja hänen liittolaisensa ovat tiukasti sitä mieltä, ettei hän tehnyt mitään laitonta. Armstrongin huimat selittelyketjut ulottuvat Venäjälle saakka.

Armstrong ei koskaan saanut tuomiota, mutta vapautui silti vasta vuonna 2011.

Dokumentti alkaa seminaarista, jonka Armstrong järjesti heti vapauduttuaan. Se keräsi salin täyteen, ja Armstrongin kuullaan muun muassa ennustavan, että sotasykli osuu vuoteen 2014. Ja tottahan se on, että sinä vuonna Isis perusti kalifaattinsa.

Armstrongin perin pessimistisen talousajattelun ydin on valtioiden velkaantumisen kritiikissä. Nykyinen velanotto ei hänen mukaansa voi johtaa kuin romahdukseen. Ensin putoaa Eurooppa, sen jälkeen kenties Japani, ja sitten voikin jo olla dollarin vuoro.

Armstrong ei esiinny guruna vaan vaikuttaa selväjärkiseltä tyypiltä, mikä on omiaan lisäämään hämmennystä. Hänen mottonsa on, että historia on kartta tulevaisuuteen. Dokumentti ei kuitenkaan pysty tarjoamaan hänen opeistaan kriittistä kuvaa vaan tyytyy Armstrongin ja lähipiirin puheisiin.

Talouden selvännäkijä TV1:ssä klo 21.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat