Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fidel Castron haastattelija etsii nuorta itseään

Dokumentissa muistellaan Kuuban-matkaa vuonna 1958.

Radio ja TV
 
Yle
Erik Durschmied tapasi Fidel Castron Kuubassa vuonna 1958.
Erik Durschmied tapasi Fidel Castron Kuubassa vuonna 1958. Kuva: Yle

Kanadalainen kuvaaja, kirjailija ja sotakirjeenvaihtaja Erik Durschmied vitsailee nähneensä sotia enemmän kuin kukaan kenraali. Se voi hyvinkin pitää paikkansa, sillä hänen rupeamansa sotatoimialueilla kesti nelisenkymmentä vuotta periaatteella ”menet, teet, lähdet”. Hänen mukaansa sotakirjeenvaihtaja ei saa jäädä hengailemaan tai tämä pääsee hengestään.

Kaikista Durschmiedin työkomennuksista on yksi ylitse muiden: se, jonka hän teki vasta-alkajana Kuubaan syksyllä 1958. Ja itse asiassa se, jolla hän jäi hengailemaan viikkojen ajaksi.

Kanadalaisen Bay Weymanin dokumentissa Fideliä etsimässä (2010) Durschmied palaa muistelemaan tätä matkaa, joka huipentui Fidel Castron harvinaiseen englanninkieliseen haastatteluun. Mutta Castro ei tuolloin vielä ollut pääministeri, pääsihteeri tai presidentti, vaan Sierra Maestran vuorilla piilotellut tuntematon sissijohtaja, paria kuukautta ennen vallankumousta.

Vallankumouksen 50-vuotisjuhlan alla kuvatussa dokumentissa onkin oivat ainekset, sillä Durschmied tekee Kuubassa nyt saman matkan kuin 1958. Vertailevaa tarinaa elävöittävät otokset varhaisella matkalla kuvatusta materiaalista sekä näytteet haastattelusta, joka paljastuu harjoitelluksi. Englantia taitamaton mutta tilanteen media-arvon arvannut Castro opetteli vastaukset ulkoa.

Fideliä etsimässä jää kuitenkin harhailevaksi ja liian löysäksi. Se on ennen kaikkea dokumentti, jossa Durschmied etsii itseään. Ja löytääkin vuorilta esineen, joka liikuttaa hänet kyyneliin.

Fideliä etsimässä Teemalla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat