Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten USA:n vastapuoli koki Vietnamin sodan?

Ruotsalaisdokumentissa kuullaan veteraaneja Pohjois-Vietnamin ja Vietkongin joukoista.

Radio ja TV
 
Yle
Sodan koskettamien vietnamilaisten tarinoita ei meillä juuri tunneta.
Sodan koskettamien vietnamilaisten tarinoita ei meillä juuri tunneta. Kuva: Yle

Yleensä voittajat kirjoittavat sodan historian ja sen tulkinnan näkökulmat.

Poikkeus säännöstä on vuosina 1964–1975 käyty Vietnamin sota. Ainakin länsimaissa tutuin on sodan suurten häviäjien eli amerikkalaisten näkökulma, jota Hollywoodin sotaelokuvatkin ovat levittäneet tehokkaasti.

Ruotsalainen Erik Pauser avaa oven vaihtoehtoisille tarinoille dokumentissaan Vihollisen kasvot (2009). Siinä puhuu joukko vietnamilaisia, joiden elämän konflikti muutti.

Monet heistä toimivat Yhdysvaltojen ja Etelä-Vietnamin joukkoja vastaan sotineiden Pohjois-Vietnamin armeijan tai Vietkongin sissien riveissä.

Siinä, missä Yhdysvaltojen sotapropaganda ja viihdeteollisuus esittivät vietnamilaiset usein kasvottomana massana tai karmeina kommunisteina, Vihollisen kasvot antaa heille nimet, kasvot ja historian.

Toimivalta tuntuu myös Pauserin ratkaisu nostaa ihmisten kokemukset yksittäisiä taisteluja tärkeimmiksi. Tosin kysymys juuri näiden kohtaloiden edustavuudesta tässä yhteydessä jää auki.

Vastapainoa amerikkalaiselle propagandalle oli toki länsimaissa tyrkyllä tiedostavuuden nimissä jo Vietnamin sodan aikanakin.

Yksi lajin klassikko oli australialaisen journalistin Wilfred Burchettin reportaasikirja Näin toimivat Vietnamin sissit vuodelta 1968. Myöhemmin tosin paljastui, että Burchett oli KGB:n palkkalistoilla.

Vihollisen kasvot on ainakin sikäli rehellisempi teos, että se kurottaa propagandakliseiden ohitse.

Sitä ei tosin heti arvaisi sinänsä hyvästä kuvamateriaalista, joka esittelee paljon innokkailta näyttäviä taistelijoita, jotka ovat kuin repäisty kommunistien värväysjulisteista.

Kuvat ottanut sotavalokuvaaja Doan Tihn sanoo kyllä kuvanneensa sodan kurjuuttakin, mutta täsmentää esimiestensä hävittäneen sitä dokumentoineet negatiivit.

Kiintoisiin haastateltaviin lukeutuu myös entinen baarityttö Le Ly. Hänen tarinaansa perustuu Oliver Stonen draamaelokuva Taivas ja maa (1993).

Vihollisen kasvot Teemalla klo 23.50.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat