Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä valehtelu johtuu?

Valehteleminen on inhimillistä, haitallista ja huvittavaa – Dan Ariely luennoi viihdyttävästi valehtelun tutkimisesta.

Radio ja TV
 
Eduardo Munoz / Reuters
Professori Dan Ariely on ahkera luennoitsija. Hän on myös julkaissut lukuisia menestyskirjoja käyttäytymistieteen tutkimuksestaan.
Professori Dan Ariely on ahkera luennoitsija. Hän on myös julkaissut lukuisia menestyskirjoja käyttäytymistieteen tutkimuksestaan. Kuva: Eduardo Munoz / Reuters

Koehenkilöille jaetaan päässälaskutehtäviä ja luvataan dollari jokaisesta oikeasta vastauksesta. Viiden minuutin koeajan loputtua osallistujat saavat työntää vastauspaperinsa silppuriin ja kertoa itse rahojen jakajalle, montako laskua meni oikein. Koehenkilöt eivät tiedä, että silppuri ei silppua. Papereiden ja maksettujen dollareiden vertailussa on käynyt ilmi, että lähes 70 prosenttia kokeeseen osallistujista huijaa.

Kyse on israelilaissyntyisen professorin Dan Arielyn vetämästä tutkimuksesta. Ariely pureutuu valehtelemisen ja muun epäloogiselta vaikuttavan käytöksen saloihin Duke-yliopistossa Pohjois-Carolinassa. Työn tuloksista kertova dokumentti (Dis)Honesty eli (Epä)rehellisyys paitsi viihdyttää myös kertoo maailmasta niin yksilö- kuin yhteiskuntatasollakin.

Runkona toimii Arielyn luento, jossa hän hauskalla tavalla korostaa tutkimuslöydösten ja ylipäätään huijaamisen koomisia puolia. Valehtelun aiheuttamia ongelmiakaan ei silti unohdeta.

Edellä selostettuun tutkimukseen on vuosien varrella osallistunut huikeat 40 000 ihmistä.

Heistä paljon huijanneita on ollut vain kourallinen, ja he ovat vieneet mennessään yhteensä 400 dollaria. Vähän huijanneet 28 000 osallistujaa puolestaan ovat aiheuttaneet yhteensä yli 50 000 dollarin tappiot.

Oikeassa elämässä tulos näkyy esimerkiksi verokertymässä ja vakuutusmaksuissa: kun moni huijaa vähän, menetykset ovat miljardiluokkaa.

Valheen suhteellinen pienuus on yksi asioista, jotka edistävät totuuden vääristelyä. Muita ovat esimerkiksi oletus siitä, että kaikki muutkin huijaavat, tai ajatus siitä, että valehtelemalla auttaa jotakuta toista.

Näitä Arielyn tutkimuksessa löytyneitä valehtelun ”syitä” konkretisoidaan mukavasti haastattelemalla ihmisiä, jotka ovat valehdelleet, ja usein myös jääneet kiinni.

Mukana on tavallisia ihmisiä, mutta myös dopingista kärynnyt huippupyöräilijä, vedonlyöntiin sotkeutunut koripallotuomari, osakekauppahuijari ja – muihin verrattuna lähes sankarillinen – yksinhuoltaja, joka valehteli lastensa kotiosoitteen, jotta lapset pääsisivät parempaan kouluun.

Luennon lopussa kuitenkin särähtää: Ariely tuntuu puhuvan ristiin sekä itsensä että kollegansa kanssa sanoessaan, että mainitun laskuhuiputuskokeen tulos on osapuilleen sama kaikissa maissa.

Kollegan mukaan Skandinaviassa 60 prosenttia ihmisistä luottaa toisiin, kun korruptoituneimmissa maissa luku on noin 10 prosenttia. Jos luottamuksen määrän ja rehellisyyskokeen tulosten välillä ei ole yhteyttä – mikä tuntuu mahdottomalta – olisi ollut syytä kertoa, miksi ei.

(Dis)Honesty Netflixillä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat