Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murhamiehen muotokuvasta tuli karmiva tarina rasismista Yhdysvalloissa

Dokumentaristi Nick Broomfield antaa äänen kadunmiehille ja -naisille pahamaineisessa South Los Angelesissa.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Lonnie Franklin sai terrorisoida naapurustoaan 22 vuotta.
Lonnie Franklin sai terrorisoida naapurustoaan 22 vuotta.

Brittidokumentaristi Nick Broomfieldin ohjaaman Tales of the Grim Sleeperin (2014) piti alunperin olla pahamaineista South Los Angelesia vuosina 1985–2007 terrorisoineen sarjamurhaajan Grim Sleeperin muotokuva. Lopputulos on kuitenkin jotain enemmän: kuvaus Yhdysvaltojen mustan väestön arjesta rasisimin ja köyhyyden varjossa.

Dokumentti lyö faktat tiskiin heti alussa. Vuonna 2010 Grim Sleeperiksi paljastui perheenisä Lonnie Franklin, jonka kontolle saatiin lopulta kymmenisen kalmoa. Tosin paljon pahemmastakin on näyttöä. Rikoksen tekijän tai tekijän motiivien arvuuttelun sijaan Broomfield keskittyy kysymään, miksi Franklin pystyi jatkamaan niin pitkään, vaikka viitteitä tämän syyllisyydestä oli jo 80-luvulla.

Dokumentin perusteella vastaus löytyy uhrien rodusta, sukupuolesta ja yhteiskuntaluokasta. Uhrit kun olivat tummaihoisia naisia, prostituoituja ja crack-addikteja. Eräs kansalaisaktivisti kysyykin osuvasti, olisiko sama mahdollista, jos ensimmäiset ruumiit olisivat olleet valkoisia ja kotoisin Beverly Hillsistä.

Rikosta käsitteleväksi dokumentiksi Tales of the Grim Sleeperin henkilögalleria on poikkeuksellinen. Viranomaisten sijaan äänessä ovat Franklinin naapuruston tavalliset ihmiset: hämärähommia hoidelleet kaverit, puolitutut ja kaduilla vaeltavat prostituoidut. Tyylilleen uskollisesti Broomfield jalkautuu heidän pariinsa kuin etsivä ja kertoo heidän suullaan koko karmivan tarinan viranomaisten piittaamattomuudesta ja syvälle juurtuneesta rasismista.

Tales of the Grim Sleeper TV2:ssa klo 23.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat