Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dana Scully päätyi Belfastiin

Gillian Anderson näyttelee The Fall -sarjan päähenkilöä Stella Gibsonia, joka voisi olla keski-ikäistynyt Salaisten kansioiden agentti.

Radio ja TV
 
BBC
Rikosylikomisario Stella Gibson (Gillian Anderson) saapuu Lontoosta työkeikalle Belfastiin.
Rikosylikomisario Stella Gibson (Gillian Anderson) saapuu Lontoosta työkeikalle Belfastiin. Kuva: BBC

Gillian Andersonin näyttelijänura on kiinnostava. Hän ponnahti nuorena suoraan Salaisten kansioiden kautta maailmantähdeksi, mutta sarjan päätyttyä hän ei jäänyt paistattelemaan suosiossaan vaan käänsi lehteä. Hän otti kaiken hyödyn brittiläis-amerikkalaisesta taustastaan, ja 2000-luvulta lähtien häntä on nähty yhä useammin brittien laatutuotannoissa ja siinä ohessa teatterin lavalla.

Viimeksi hän on kunnostautunut kirjailijana, ja toki myös Salaisten kansioiden uudelleenlämmittelyissä.

Alan Cubbittin BBC:lle tekemä The Fall -sarja tuo mieleen Salaisten kansioiden Dana Scullyn, etäisen ja kylmän älykkään FBI-agentin. Gillian Anderson näyttelee pääroolia, Lontoosta Belfastiin työkeikalle tulevaa rikosylikomisario Stella Gibsonia, joka voisi hyvin olla keski-ikäistynyt Scully.

Scullyn tapaan Gibson on vähäeleinen uranainen, nyt jo vähän kyynistynyt varsinkin miesten suhteen. Gibson saa kenet haluaa mutta elää silti yksin. Hän tuo rujoon Belfastiin tuulahduksen Lontoon tyyliä.

The Fallia on valmistunut kaksi lyhyttä kautta, ja jatkoakin on luvassa. Sarjassa seurataan koko ajan yhtä sarjamurhaajaa, joka näyttää jahtaavan koulutettuja naisia. Sen rytmi on korostetun hidas, suorastaan unelias.

Tämä toimii ensimmäisellä, viiden jakson kaudella vielä hyvin, mutta toisella kaudella hitauteen kyllästyy, ja siitä tulee pikemminkin painolasti.

Katsoja tutustuu murhaajaan alusta saakka. Toisin kuin yleensä tämä naisentappaja on nuori perheenisä, hyvännäköinenkin, joka hoitaa ”siviiliroolinsa” kunnialla. Roolissa nähdään Fifty Shades of Greystä tuttu seksikäs Jamie Dornan.

Sarjassa liikutaan väkivallan ja seksin häilyvällä rajapinnalla. Mitä jos nainen tuntee vetoa koviin otteisiin? Myös Gibson itse hämmentää rajoja, ja hän esiintyy sarjan naisille ikään kuin kaiken nähneenä äitihahmona.

Sarjan rima on korkealla, mutta siihen ei valitettavasti ylletä.

Kakkoskaudella käsikirjoituksen ydin alkaa kuivua kasaan. Jaksoissa on venytettyjä kohtauksia, joiden ainoa merkitys on lisätä eroottista latausta.

Andersonin Gibson on kuitenkin siinä määrin kiehtova hahmo, että sarja voisi jatkua hänen varassaan. Dornan joutaa jo tyrmään.

The Fallin kaksi kautta Netflixissä (netflix, fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat