Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Outlanderin raiskauskohtaus herätti kohua Yhdysvalloissa

Kohtaus oli olennainen juonen kannalta, perusteli käsikirjoittaja Vanity Fair -lehdelle.

Radio ja TV
 
Graeme Hunter / Yle
Caitriona Balfe ja Sam Heughan ovat Outlanderin pääosissa.
Caitriona Balfe ja Sam Heughan ovat Outlanderin pääosissa. Kuva: Graeme Hunter / Yle

1700- ja 1900-luvuille sijoittuva Outlander – Matkantekijä (2014–) on sisältänyt runsaasti seksiä ja väkivaltaa. Viime viikon jakso Usko koetuksella oli keskimääräistä brutaalimpi. Se herätti Yhdysvalloissa keväällä voimakasta keskustelua, sillä siinä nähtiin lapsen raiskaus.

Sarjassa on nähty raiskauksia aikaisemminkin, mutta ne eivät ole aiheuttaneet vastaavaa kohua. Outlander-kirjasarjassa raiskauskohtaus esitetään viittellisemmin.

Jakson käsikirjoittaja Toni Graphia perusteli haastatteluissa, että kohtaus piti näyttää, koska se on olennainen Outlanderin juonelle. Katsojan pitää nähdä, miksi Jamie ( Sam Heughan ) petti Clairelle ( Caitriona Balfe ) antamansa lupauksen ja päätyi kaksintaisteluun.

”Halusimme varmistua, että teemme kohtaukselle oikeutta, ja ettei se ole millään tavoin perusteeton tai kutkuttava”, Graphia kertoi Vanity Fairille. Hän muistutti myös, että todellisessa maailmassa tapahtuu lasten raiskauksia koko ajan ja ihmisten pitäisi olla tietoisia niistä. Vanity Fairin jutussa arveltiin, että Outlanderin kohtaus olisi ensimmäinen lapsen raiskauksen kuvaus amerikkalaisessa televisiossa.

Raiskaus ei aiheena ole USA:n televisiossa enää yhtä vaikea kuin ennen. Muun muassa Game of Thrones (2011–), Jessica Jones (2015–), Newsroom (2012–2014), Scandal (2012–) ja House of Cards (2013–) ovat sisällyttäneet juoniinsa raiskauksen, keskenään hyvin erilaisilla tavoilla.

2010-luvulla raiskauksista on myös keskusteltu Yhdysvalloissa intensiivisesti, epäilemättä osittain tv-sarjojen ansioista.

Outlander – Matkantekijä TV1:ssä klo 22.45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat