Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radio ei ole televisio

Radio-ohjelmat eivät tarvitse kylkiäisikseen videoita.

Radio ja TV
 

Kun televisio teki tuloaan Suomeen 1950-luvulla, sitä kutsuttiin vielä näköradioksi. Johdonmukainen uudissana viittasi kuvan ja äänen yhdistämiseen.

Kun järkälemäisten kuvaputkivehkeiden antenneja viriteltiin puihin ja lipputankoihin, tämän villityksen epäiltiin syrjäyttävän radion. Samaa on sittemmin manattu esimerkiksi internetin ja mobiililaitteiden läpimurron yhteydessä.

Radio on kuitenkin pitänyt pintansa, ja se perustuu välineen ja ilmaisun yksinkertaisuuteen. Välitettävä tieto on pelkkää ääntä, ja sitä voi kuunnella yksinkertaisilla laitteilla käytännössä missä vain.

Tästä huolimatta aina silloin tällöin joku saa päähänsä, että radioon pitää saada kuva. Viime aikoina pyörä on yritetty keksiä uudelleen Radioteatterissa, joka on tuottanut muutamiin uutuuskuunnelmiin netissä katsottavia videoita. Tekeleitä kutsutaan ”audiovideoiksi”. Se tarkoittaa täsmälleen samaa kuin näköradio – siis kuvaa ja ääntä.

On vain tainnut tekijöiltä unohtua, ettei tällaisia videoita tarvita mihinkään, sillä radio ei ole televisio.

Meillä radiofriikeillä on usein tapana sanoa, että radiossa on paras kuva. Esimerkiksi kuunnelman kuuntelija voi kuvittaa koko tarinan omassa mielikuvituksessaan. Tajuntaa ruokkii näyttelijäntyön, tekstin ja dramaturgian lisäksi äänimaailma. Ja vaikkei radiofriikki olisikaan, kuunnelmia voi kuunnella autoa ajaessa, tiskatessa tai työskennellessä, jolloin television katsominen ei suju.

Valmiiksi kuvitetut kuunnelmat rikkovat molempia radion vahvuuksia.

Väärinkäsitysten välttämiseksi mainittakoon, että en nyt kritisoi multimediadokumentteja – uuden tekniikan mahdollisuuksia hyödyntäviä teoksia, jotka muodostavat kokonaan uuden genren. Ne ovat ihan eri maata kuin kömpelöistä sarjakuvapanoroinneista koottu räpellys Kiroileva siili -kuunnelman taustalla.

Kuunnelmatuotannon resurssit tuskin ainakaan kasvavat lähivuosina. Voisikohan Radioteatteri käyttää ne kokonaisuudessaan siihen, mihin ne on tarkoitettu: radioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat