Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hulluna Haamujengiin – joillekin faneille Ghostbusters on lähes koko elämä

Nostalgialla on faniudessa usein tärkeä merkitys, dokumenttiin haastateltu tutkija toteaa.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho
Columbia Pictures
Ghostbusters-sarjan alkuperäiset haamujenmetsästäjät olivat Dan Aykroyd (vas.), Bill Murray ja Harold Ramis.
Ghostbusters-sarjan alkuperäiset haamujenmetsästäjät olivat Dan Aykroyd (vas.), Bill Murray ja Harold Ramis. Kuva: Columbia Pictures

Jos miettii ikonisinta kasarikomediaa, tulee monille mieleen Ghostbusters. Aaveita jahtaavasta parapsykologiryhmästä kertovista elokuvista ensimmäinen Ghostbusters – Haamujengi sai ensi-iltansa vuonna 1984 ja jatko-osa Ghostbusters 2 vuonna 1989. Haamujengi oli vuosikymmenen elokuvatapaus, jonka innoittamana markkinoille puskettiin kaikkea animaatiosarjasta tietokonepeleihin. Siitä kehkeytyi globaali popilmiö, jota rakentamiseen osallistui myös maailmanlaajuinen faniyhteisö.

On kuitenkin sanottava, että vuonna 2016 Ghostbusters ei tuntuisi enää lainkaan ajankohtaiselta, ellei leffasarjan kolmas elokuva olisi tullut juuri elokuvateattereihin.

Uusin versio selittää myös Brendan Mertensin ohjaaman Aavepäät-dokumentin (USA 2016) julkaisuajankohdan. Netflixin valikoimiin kuuluva dokumentti seuraa Ghostbustersiin hurahtanutta faniyhteisöä, jolle elokuvasarja on lähes koko elämä. Fanit eivät sentään jahtaa aaveita, mutta ovat muuten kuin tosielämän haamujengiläisiä: he pukeutuvat itse tekemiinsä rooliasuihin ja varusteisiin ja ajelevat ympäriinsä Ghostbusters-autolla.

Harrastajien omistautuminen osoittaakin epäilijälle, että itse asiassa juuri fanit pitävät ilmiöt ajankohtaisina silloinkin, kun ne katoavat valtavirrasta.

Dokumentin perusteella Ghostbusters on ennen kaikkea sukupolvikokemus, sillä kameralle avautuvat fanit ovat lähes poikkeuksetta samaa ikäluokkaa, vähintään kolmekymppisiä miehiä ja naisia. Heille Ghostbusters on tuttu jo lapsuudesta.

Dokumentissa vilahtava kliinisen psykologian tutkija selittääkin, että nostalgialla on faniudessa usein tärkeä merkitys. Fanituksen kohteeseen liittyvät rakkaat muistot vahvistavat tunnesidettä.

Toinen dokumentin tärkeä huomio on fanittamisen mahdollistama muuntautuminen. Pukeutumalla ihailemikseen hahmoiksi fanit kykenevät irtautumaan arjen tympeydestä ja ahtaista rooleista. Monille jo pelkkä haalariin ja protonireppuun sonnustatuminen merkitsee valtavaa itsetuntobuustia.

Mertens on saanut dokumentiinsa mukaan myös 1980-luvun Ghostbusters-elokuvien tekijöitä näyttelijöistä (mm. Dan Aykroyd, Ernie Hudson ) ohjaaja Ivan Reitmaniin. Heidän osallistumisensa projektiin on varmasti imarrellut ohjaajaa, mutta itse dokumentin kannalta he vievät huomiota väärään suuntaan, kohti markkinointikampanjaa.

Dokumentin kiinnostavin anti on fanien tarinoissa ja faniuden henkilökohtaisissa syissä.

Yhdelle Ghostbusters merkitsi tietä raitistumiseen, toiselle keinoa selvitä vanhempien avioerosta. Useimmille fanius tarkoittaa sosiaalista elämää ja samanhenkisten ystävien seuraa, jopa elinikäistä ystävyyttä.

Aavepäät Netflixissä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat