Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvien äidit antavat pojilleen anteeksi

Isä–poika-elokuvissa kaksikon ikävämpi osapuoli on yleensä isä.

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Fox
Ezra Miller on poika Kevin ja Tilda Swinton hänen rakastava äitinsä.
Ezra Miller on poika Kevin ja Tilda Swinton hänen rakastava äitinsä. Kuva: Fox

Lionel Shiverin romaaniin perustuva Poikani Kevin (2011) kertoo äidistä, jonka poika on tehnyt hirvittävän teon. Tästä huolimatta äiti on valmis antamaan anteeksi, ymmärtämään ja rakastamaan poikaansa.

Kuvio on tuttu monista muistakin äidin ja pojan suhdetta kuvaavista elokuvista. Tämä näkyy selkeästi muun muassa Poikani Kevinin kanssa samana vuonna ilmestyneessä, Zaida Bergrothin ohjaamassa Hyvässä pojassa (2011). Sen päähenkilö on äidistään mustasukkainen, väkivaltaisesti käyttäytyvä Ilmari.

Kevinin äidin tavoin myös Ilmarin äiti ei hylkää poikaansa vaan haluaa uskoa tästä vain hyvää. Katsoja kuitenkin näkee kummankin pojan todellisen luonteen. Sekä Ilmari että Kevin ovat täysiä narsisteja, muista ihmisistä lähes piittaamattomia kusipäitä.

Isä–poika-suhdetta kuvaavissa elokuvissa asetelma on toinen. Isät ovat yleensä se kaksikon ikävämpi osapuoli, joita pojat epätoivoisesti koettavat ymmärtää. Hollantilainen Oscar-voittaja Character – miehen kuva (1997) esitteli isän, joka oli poikaansa täysin tunteettomasti suhtautuva mulkero. Julma pedofiili-isä nähtiin puolestaan Veikko Aaltosen elokuvassa Isä meidän (1993).

Toisenlainen isä-kuva löytyy esimerkiksi elokuvista Paluu tulevaisuuteen (1985) ja Kuningasjätkä (1998). Niissä isät ovat tumpeloita nössöjä, joihin poikien on vaikea samaistua. Tilanne kuitenkin korjaantuu, kun kummatkin isät elokuvan loppua kohden miehistyvät.

Poikani Kevin Foxilla klo 1.40. (K16)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat