Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Star Wreckin tehostenikkaria Samuli Torssosta työllistää parhaillaan Louhimiehen Tuntematon sotilas

Paras tehoste on huomaamaton, Torssonen sanoo.

Radio ja TV
 
Tuotantoyhtiö Energia Oy
Uusien Star Wreck -elokuvien visuaalisesta ilmeestä on ohjaaja Jussi Lehtiniemi jo tehnyt suunnitelmia. Hän teki samaa työtä myös Iron Skyssa.
Uusien Star Wreck -elokuvien visuaalisesta ilmeestä on ohjaaja Jussi Lehtiniemi jo tehnyt suunnitelmia. Hän teki samaa työtä myös Iron Skyssa. Kuva: Tuotantoyhtiö Energia Oy

Tästä päivästä viiden vuoden ajan on Yle Areenassa katsottavana paketti Star Wreckiä. Satsiin kuuluu harrastelijavoimin tehty pitkä elokuva Star Wreck VI: In the Pirkinning (2005) sekä dokumentti Star Wreck – Definitive Insideout (2006), joka tehtiin alun perin dvd-julkaisun oheismateriaaliksi.

Star Wreckin idean isä Samuli Torssonen tuotti elokuvan, teki tehosteet ja näytteli pääroolin. Nykyisin häntä työllistää erikoistehosteyhtiö Troll VFX.

Torssonen vastaa puhelimeen Vekarajärveltä, jossa hän valvoo Aku Louhimiehen ohjaaman uuden Tuntemattoman sotilaan kuvauksien tehosteita.

”Katsomme täällä, että kaikki menee tehosteiden kannalta oikein. Voimme myös konsultoida, pystyykö mahdollisia ongelmia ratkaisemaan digitaalisesti”, Torssonen sanoo.

Yleensä digitaalisista tehosteista tulee mieleen tieteisfantasian kalusto kuten Star Wreckeissä. Tuntemattomassa sotilaassa ei sellaista tarvita. Avaruusalusten sijaan Torssonen taikoo siihen muun muassa lentokoneita.

”Niitä ei enää kannata juuri muuten tehdäkään. Tulisi hirveän kalliiksi, jos edes löytyisi lentokuntoisia vanhoja koneita”, hän sanoo.

Troll VFX on tehnyt tehosteita muun muassa Aleksi Salmenperän Häiriötekijään, Aleksi Mäkelän Kummeli V:een ja Ihon alla -sairaalasarjaan. Katsojien ei ole tarkoitus edes huomata niiden tai Tuntemattoman tehosteita.

”Jos esimerkiksi räjähdys on niin iso, ettei näyttelijä voi olla sen lähellä, voimme yhdistää osat samaan kuvaan digitaalisesti. 40-luvun maisemista putsaamme myös pois nykyajan merkkejä.”

Star Wreck parodioi Star Trek -sarjaa, jota Torssonen (s. 1978) katsoi lapsena isänsä kanssa. Ensimmäisen tietokoneensa hän sai 12-vuotiaana. Elokuvien tekeminen on ollut hänelle digitaalista aina.

Star Wreckejä seurasi Iron Sky (2012), joka oli jo ammattimaisempi tuotanto. Torssonen teki tehosteita ensimmäiseen osaan, mutta ei ole mukana jatko-osissa. Hän sanoo, että Iron Skyt ovat hyvissä käsissä. Niiden ohjaajana jatkaa Timo Vuorensola.

Torssonen puolestaan herättelee henkiin Star Wreckiä. Ensin on tulossa lyhäri ja aikanaan myös pitkä elokuva. Torssonen ja ohjaaja Jussi Lehtiniemi ovat pallotelleet ideoita jo viisi vuotta. ”Minulle suurin haaste on palata kameran eteen. Mutta päähenkilö olisi pitänyt vaihtaa, jos en näyttelisi. Yritän pitää uusien hengen mahdollisimman lähellä vanhoja.”

Kaikkea ei toki tehdä digitaalisesti. Uusia Star Wreckejä varten rakennetaan muun muassa vanhasta Ladasta rakettivetoista mallia.

Jotain on muuttunut 11 vuodessa. ”Nyt kaikilla on perheet elätettävänä, joten pitää tehdä aiempaa ammattimaisemmin. Tehosteita ei luoda enää keittiössäni.”

Star Wreck Yle Areenassa (areena.yle.fi).

Tuotantoyhtiö Energia Oy
Star Wreckissä Samuli Torssonen esittää keisari Pirkiä (toinen vas.). Kuvan muut hahmot ovat komentaja Info (Antti Satama, vas.), luutnantti Ruoska (Tiina Routamaa) ja komentaja Dwarf (Timo Vuorensola).
Star Wreckissä Samuli Torssonen esittää keisari Pirkiä (toinen vas.). Kuvan muut hahmot ovat komentaja Info (Antti Satama, vas.), luutnantti Ruoska (Tiina Routamaa) ja komentaja Dwarf (Timo Vuorensola).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat