Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesä 1991 voisi olla kesä 2016, todistaa radion historiasarja

Myös vuonna 1991 Suomessa puhuttiin yhteiskuntasopimuksesta, Lähi-idästä ja johtamisesta.

Radio ja TV
 
Pentti Koskinen HS
Esko Ahon hallitus otatti itsestään virallisen potretin Smolnan salissa 26. huhtikuuta 1991. Seitsemäntoista ministerin lisäksi virallisessa kuvassa on mukana oikeuskansleri Jorma S. Aalto (takarivi, 1. oik.).
Esko Ahon hallitus otatti itsestään virallisen potretin Smolnan salissa 26. huhtikuuta 1991. Seitsemäntoista ministerin lisäksi virallisessa kuvassa on mukana oikeuskansleri Jorma S. Aalto (takarivi, 1. oik.). Kuva: Pentti Koskinen HS

Yhteiskuntasopimus, lamatalkoot, Israelin ja Palestiinan konflikti, hyvä yritysjohtajuus... Tämän päivän uutisotsikoitako? Ei, vaan uutisia täsmälleen neljännesvuosisadan takaa, kesältä 1991.

Kun kuuntelee Tapio Pajusen ja Anu Packalenin toimittamaa sarjaa Kesä 1991, alkaa väistämättä pohtia, millaista kehää historia kiertää. Monet kommentit voisivat olla lähes suoraan nykyisyydestä.

Tänään kuultavassa uutiskoosteessa haastateltavat duunarit ovat yhtä pihalla ammattiyhdistysliikkeen, työnantajien ja hallituksen neuvotteluista kuin monet suomalaiset olivat tänä vuonna. ”Mikä yhteiskuntasopimus”, rakennustyömaalla ihmetellään.

25 vuotta sitten agendalla olivat tuttuun tapaan palkankorotusten jäädyttäminen ja valtion menojen leikkaukset. Lähi-idässä puolestaan rauhanneuvottelut olivat yhtä jumissa kuin nytkin.

Tosin on aika moni asia muuttunutkin. Raksalla puhutaan pelkästään suomea. Uutisissa vilahtelee useasti viimeistä vuottaan elävä valtio nimeltä Neuvostoliitto. Syyria on yhtenäinen ja osallistunut Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan Irakia vastaan.

Kristillisen liiton puoluekokouksessa vilautellaan jo nimeä Kristillisdemokraatit, vaikka muutos lopulta toteutuikin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Lähihistoriasta kertovat ohjelmat ovat kiinnostavia, sillä viime vuosikymmenien tapahtumat ovat usein muistissamme ikään kuin väliinputoajia. Muistamme hyvin tuoreet uutiset. Kauempaa historiasta taas ovat jo instituutioiksi valikoituneet tietyt dramaattisimmat käänteet.

1990-luvun alussa nousivat esille monet edelleen keskustelua hallitsevat aihealueet. Sieltä tähän päivään on puhuttu jatkuvasti Euroopan yhtenäistymisestä. Samoihin aikoihin alettiin myös taloudesta puhua nykyisellä tavalla.

Myöhemmin tällä viikolla Kesä 1991 -sarjassa ovat esillä – yllätys yllätys – esimerkiksi alkoholin myyntirajoitukset, ydinvoima ja EU-jäsenyys. Ylen kanavilla heinäkuussa vahvasti esillä ollut Juice Leskinenkin pääsee heittämään kommenttia.

Yle Puheen sarja on myös kiinnostava muistutus radion muuttumisesta. Monesti tuntuu, että vuonna 1991 toimittaminen oli jotenkin kiireettömämpää.

Kesä 1991 Yle Puheessa klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat