Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mandingo on rankka ja oivaltava tutkielma sorrosta

Elokuva isännistä ja orjista USA:n etelävaltioissa ei ole helppoa katsottavaa.

Radio ja TV
 
Kutonen
Plantaasin vanha isäntä Warren Maxwell (James Mason) on orjiaan kohtaan julma mies. Samaa tietä kulkee hänen hitusen hentomielisempi poikansa Hammond (Perry King).
Plantaasin vanha isäntä Warren Maxwell (James Mason) on orjiaan kohtaan julma mies. Samaa tietä kulkee hänen hitusen hentomielisempi poikansa Hammond (Perry King). Kuva: Kutonen

Mandingo (USA 1975) ★★★★ Kutonen klo 22.00 (K16)

Mandingo kertoo tietämättömistä, julmista ja taikauskoisista ihmisistä Yhdysvaltain etelässä 1800-luvulla ennen sisällissotaa – ja heidän orjistaan.

Isännät kohtelevat mustia huonommin kuin eläimiä siinä mielessä, että elukoita he eivät kai käyttäisi seksuaalisesti hyväkseen.

Veteraaniohjaaja Richard Fleischerin elokuva sai aikoinaan harvinaisen ristiriitaisen vastaanoton. Helppoa katsottavaa se ei ole vieläkään. Mutta miten aiheesta voisikaan tehdä helposti sulavaa viihdettä?

Quentin Tarantino yritti sitä Django Unchainedissa ja käytti Mandingoa yhtenä esikuvanaan.

Se sortui rähmälleen omahyväiseen pinnallisuuteen.

Mutta Mandingo lienee ankarin ja oivaltavin orjuutta käsittelevä elokuva. Se onnistuu käsittelemään rasismiin perustuvaa sortokoneistoa tiiviisti mutta monipuolisesti. Tavallaan kuvaus sopii kaikkiin mielivaltaisiin sortokoneistoihin.

Mandingon valkoisista pieniä myötätunnon merkkejä osoittaa vain Falconhurstin plantaasin perijä Hammond ( Perry King ).

Hänkin on vain hitusen pehmo tyyppi raakalaisten joukossa eikä mikään edistyksen valistunut sankari.

Orjajärjestelmän ehdottomasta julmuudesta kertoo paljon se, että tavallaan juuri Hammondin hentomielisyys on virhe, jolla on karmeat seuraukset.

Johdonmukainen loppu on yksi Hollywoodin historian raaimmista. Yleensä sellaista nähtiin korkeintaan pienissä riippumattomissa elokuvissa.

Iso osa Mandingon ansioista kuuluu käsikirjoittaja Norman Wexlerille, joka kirjoitti myös muun muassa Sidney Lumet’n korruptiojännärin Serpico – kadun tiikeri (1973) ja diskohittileffan Lauantai-illan huumaa (1977).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat