Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisio laatii historiaa

Katsojien on oltava kriittisiä sen suhteen, miten historia television dokumenteissa esitetään, tutkija Henry Bacon sanoo.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Elämää keskiajalla -sarja kertaa arjen historiaa. 1500-luvun opaskirja esittelee synnytystuolin, jolla saattoi synnyttää pystyasennossa.
Elämää keskiajalla -sarja kertaa arjen historiaa. 1500-luvun opaskirja esittelee synnytystuolin, jolla saattoi synnyttää pystyasennossa. Kuva: Yle

Elämää keskiajalla -sarja alkaa 19-vuotiaan Margaret Pastonin tarinalla. BBC:n kolmiosainen dokumenttisarja käsittelee kolmea siirtymäriittiä, joista ensimmäinen on syntymä ja synnyttäminen. Paston oli raskaana 1400-luvun Englannissa.

Historiadokumenteissa korostetaan usein yksilöiden toimia ja vedotaan tunteisiin, vaikka samalla välitetään informaatiota, sanoo elokuva- ja televisiotutkimuksen professori Henry Bacon. Tässä tapauksessa yksilön toimien korostaminen kertoo myös historiankirjoituksen trendeistä.

Elämää keskiajalla on esimerkki siitä, kuinka televisiodokumentitkin voivat vastata arjen historian ja mikrohistorian tarpeisiin. Kyse ei ole vain suurmiesten elämästä ja suursodista vaan siitä, millaista ihmisten elämä on ollut ja miten he ovat kokeneet asioita.”

Televisio asettaa historiankirjoitukselle ehtoja. Ohjelmapaikat ovat tietyn mittaisia, eli asia pitää tiivistää. ”Yleisradion ja BBC:n on saavutettava myös jonkinmoinen yleisö pystyäkseen oikeuttamaan olemassaolonsa ja erikoisasemansa. Silloin sisällön pitää olla jotakin, mikä menee kohtuullisen helposti yleisöön”, Bacon toteaa.

Tiedon pitäisi siis viihdyttää. Visuaalinen sisältökään ei saisi olla pelkkiä puhuvia päitä.

”Esimerkiksi keskiajan kohdalla on pakko käyttää aineistoa, joka liittyy aiheeseen assosiaation kautta, tai sitten lavastaa kohtauksia, jotka jollain tapaa havainnollistavat tarjottua näkemystä.”

Elämää keskiajalla käyttää kuvituksena muun muassa aikakauden maalauksia ja laittaa historioitsija-juontaja Helen Castorin käyskentelemään menneillä tapahtumapaikoilla.

Bacon pitää lavastuksia ongelmallisina, ainakin historioitsijan näkökulmasta. Eikä muunkaan aineiston autenttisuutta usein todenneta. Mutta miksi tv-dokumenttien edes pitäisi täyttää kriittisen historiankirjoituksen kriteerejä?

”Yksi ääripää ovat ne maat, joissa historiaa kirjoitetaan radikaalisti uudestaan nationalististen tai muiden vastaavien päämäärien vuoksi. Tämän takia yhtä tärkeää kuin se, että suuri yleisö tuntee historiaa, on se, että he osaavat olla kriittisiä sen suhteen, miten historiaa esitetään.”

Elämää keskiajalla Teemalla klo 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat