Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaus on taskuvarkaan vankila

Robert Bresson teki Taskuvaras-elokuvassa pesäeroa perinteiseen elokuvakerrontaan.

Radio ja TV
 
Yle
Michelille (Martin LaSalle) taskuvarkaudet ovat aluksi harrastus ja lopulta taidemuoto.
Michelille (Martin LaSalle) taskuvarkaudet ovat aluksi harrastus ja lopulta taidemuoto. Kuva: Yle

Taskuvaras ★★★★★ Pickpocket, Ranska 1959 Teema klo 21.45 (K7)

”Kamera on luomista, ei jäljentämistä varten”, ohjeisti ranskalaisohjaaja Robert Bresson. Erotukseksi teatteripohjaisista näytelmäelokuvista hän ilmoitti tekevänsä kinematografiaa, jonka määritteli ”kirjoitukseksi liikkuvilla kuvilla ja äänillä”.

Näyttelijöitään Bresson kutsui malleiksi, joiden olemisesta pyrki kitkemään teatterillisen ilmaisun suunnaten sen ”ulkopuolelta kohti sisäpuolta”, päinvastoin kuin mielsi perinteisten elokuvien ja näyttelijöiden tekevän.

Askeettinen tyyli rikkoi tavanomaisia kerronnallisia ratkaisuja: sama asia voidaan lukea päiväkirjaan kirjoitettuna, kuulla päähenkilön sanomana ja nähdä hänen tekemänään.

Bressonin 1950-luvun töissä, mestariteoksia kaikki kolme, sisäistä maailmaansa monologina avaava päähenkilö kamppailee kohti vapautumista. Taskuvarkaan minää ( Martin LaSalle ) kutsuu rikoksen näppäryys, syyllisyydestä tietää poliisikomisario, ja mieheen tahtoo uskoa nuori nainen. Asetelmat viittaavat klassikkoromaaniin Rikos ja rangaistus, jonka kirjoittajan F. M. Dostojevskin tarinoista ohjaaja oli myöhemmin tekevä kaksikin elokuvasovitusta.

Luonnetutkielman moraalinen pohdinta tai edes loppuratkaisu ei vakuuttanut suomalaista elokuvatarkastamoa, joka aikoinaan hyllytti Taskuvarkaan rikollisuuteen opastavana elokuvana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat