Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain presidentinvaalien väri on dollarinvihreä

Vaalien ehdokkaita tukevat väittävät jakavansa rahaa epäitsekkäästi.

Radio ja TV
 
HBO
Ruokakauppiaana New Yorkissa aloittanut kreikkalaisamerikkalainen miljardööri John Catsimatidis jakaa auliisti dollareita sekä republikaaneille että demokraateille. Hän on vuorannut pitkän käytävän molemmin puolin kuvilla, joissa poseeraa poliitikkojen kanssa.
Ruokakauppiaana New Yorkissa aloittanut kreikkalaisamerikkalainen miljardööri John Catsimatidis jakaa auliisti dollareita sekä republikaaneille että demokraateille. Hän on vuorannut pitkän käytävän molemmin puolin kuvilla, joissa poseeraa poliitikkojen kanssa. Kuva: HBO

Kahden viikon takaisen tilaston mukaan Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiksi pyrkineet ja presidentiksi pyrkivät ovat keränneet tänä vuonna vaalityöhön kaikkiaan noin 1 400 miljoonaa dollaria eli noin 1 250 miljoonaa euroa.

Eniten vaalikassaa on tähän mennessä kartuttanut demokraattien ehdokkaaksi päätynyt Hillary Clinton, jolla on OpenSecrets-sivuston mukaan koossa nyt noin 375 miljoonaa dollaria. Se on moninkertaisesti enemmän kuin 99 miljoonaa keränneella republikaanien Donald Trumpilla.

Mutta nämä ovat vasta kynnysrahoja. Arvioiden mukaan molemmat pääpuolueiden ehdokkaat ehtivät kuluttaa marraskuun vaalipäivään mennessä miljardin eli noin 900 miljoonaa euroa.

Kampanjarahaa ehdokkaat saavat monista eri lähteistä. Sitä tulee runsaasti myös yksityisiltä lahjoittajilta.

Yksityisistä listan ykkönen on nyt varainhoitoyhtiö Farallonin perustaja Tom Steyer, joka on lahjoittanut OpenSecretsin mukaan demokraateille 31 miljoonaa dollaria.

Miksi? Saavuttakseen mitä?

No ei ainakaan suoranaiseksi omaksi eduksi, sanoo Steyer tuoreessa dokumentissa Meet the Donors: Does Money Talk? (2016), jossa ohjaaja-toimittaja-kuvaaja Alexandra Pelosi haastattelee viittätoista poliittisten kampanjoiden suurlahjoittajaa.

HBO-yhtiön dokumentti on ajankohtainen ja aiheeltaan kiinnostava mutta silti pieni pettymys, sillä lähes kaikki Pelosin haastattelupyyntöön myöntyneet muuntelevat samaa epäitsekkyyttä alleviivaavaa vastausta.

Kyse on joko isänmaan edusta, kansalaisen velvollisuudesta tai vilpittömästä poliittisen maailmankatsomuksen tukemisesta – ilman yksityisiä taka-ajatuksia.

Latteaan lopputulokseen vaikuttaa tietysti kokeneen Pelosin lähtökohta, sillä suorapuheisuudesta huolimatta häntä eivät kiinnosta analyysit tai synteesit.

Maanantaina Yhdysvalloissa ensiesityksensä saanut Meet the Donors: Does Money Talk? tyydyttääkin enemmän tirkistelynhalua, sillä Pelosi puhuttaa suurlahjoittajia heidän omissa oloissaan kodeissa, toimistoissa ja työhuoneissa.

Arvattavasti Pelosille avasi niiden ovia myös sukulaisuus – hänen äitinsä on erittäin kuuluisa demokraattipoliitikko Nancy Pelosi – ja arvattavasti se selittää tapaamisten rentoa, tuttavallista tyyliä.

Pelosin kymmenennessä HBO-dokumentissa parasta ovat sen hahmot, joita yhdistää rikkauksien lisäksi sukupuoli ja ikä. Kolmen viisikymppisen ansiosta haastateltujen miesten keski-ikä jää juuri ja juuri alle 70 vuoden.

Meet the Donors: Does Money Talk? HBO Nordicissa (hbonordic.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat