Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dna-testissä koko englantilaiskylän koirat

Brittidokumentin lähtökohta on kekseliäs.

Radio ja TV
 
Oxfordshirelaisen kylän väki toi koiransa testiin.
Oxfordshirelaisen kylän väki toi koiransa testiin.

Ihminen on kesyttänyt itselleen parhaan ystävän, jota on muokannut kulloistenkin mieltymystensä mukaisesti. Näin koirasta on kehittynyt monimuotoisin nykyisin elävä nisäkäs.

Esimerkiksi koirien säkäkorkeus vaihtelee kymmenestä sentistä yli metriin. Hämmästyttävän eron voi käsittää vain kuvittelemalla ihmisten koon vaihtelun metrin mittaisista yksilöistä kymmenmetrisiin jättiläisiin.

Monimuotoisesta lajista on tehty myös useita dokumentteja. Viime vuonna esitettiin Teemalla itävaltalainen Koira kumppanina, ja vuonna 2009 MTV3:lla nähtiin näyttelijä Martin Clunesin juontama Ihmisen parhaat ystävät.

Koiradokumentit kertovat aina myös ihmisen historiasta, kuvakulma tiukasti rajattuna hyötysuhteeseen. Ohjelmien vakiokauraan kuuluu käydä läpi tietyt esimerkit: bulldog kehitettiin härkätaisteluihin 1200-luvulla ja jo kivikautisista haudoista on löydetty koiria ihmisten kanssa.

Kolmiosainen Koirat lähikuvassa ei tässä mielessä poikkea muista koiradokumenteista. Ohjelmassa on kuitenkin piristävän konkreettinen lähtökohta: siinä tutkitaan ja testataan erilaisin dna- ja käyttäytymistestein oxfordshirelaisen kylän koko karvainen lemmikkikanta.

Sekin selviää, että ihminen valitsee koiransa samoin periaattein kuin rakastetun.

Tiededokumentti: Koirat lähikuvassa, Teema klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat