Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bitwisards on pelialan Spinal Tap

Uusi kotimainen verkkosarja kertoo pelialan villistä nuoruudesta 1990-luvulla.

Radio ja TV
 
Bitwisardsin nuoret gurut ovat CAI (Santeri Mäntylä, vas.), Kuvaaja (Antti Vuorenmaa), Ice Hair (Kari Ketonen), Dokkaristi (Ylermi Rajamaa) ja Dr Sex slave (Arttu Kurttila).
Bitwisardsin nuoret gurut ovat CAI (Santeri Mäntylä, vas.), Kuvaaja (Antti Vuorenmaa), Ice Hair (Kari Ketonen), Dokkaristi (Ylermi Rajamaa) ja Dr Sex slave (Arttu Kurttila).

”Halusin kertoa mahdollisimman realistisesti, millaista tietokonepelien tekeminen oli alkuaikoina, ja fiktio sopi siihen paremmin kuin dokumentti”, Miha Rinne sanoo ja kuvaa Bitwisards-sarjaansa pelialan Spinal Tapiksi.

”Motörheadin Lemmy sanoi, että Spinal Tap on realistisin kuvaus bändissä elämisestä”, Rinne huomauttaa vertauksestaan rockdokumenttia jäljittelevään komediaan.

Realismi ei tule ensimmäisenä mieleen Bitwisardsista, jonka rosoisessa kerronnassa sekoittuvat elävät näyttelijät ja animaatio. Rinne on sekoitellut tarinaan faktaa ja fiktiota.

”Siinä on liioittelua ja kuulopuheita, joita on mahdoton vahvistaa. Mutta moni uskomattomalta kuulostava juttu voi olla totta. Kerran esimerkiksi houkuttelin koko Terramarque-yhtiön väen hyppäämään perässäni Kolera-altaaseen. Siellä pomo puri minua varpaaseen”, Rinne muistelee.

Yle Areenassa nähtävä sarja Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta perustuu Rinteen sarjakuvakirjaan Matkailua pelialalla (2013). Se kertoo pelialan nuoruudesta 1990-luvulla. Sarjan antaman kuvan mukaan töitä tehtiin usein ympäri vuorokauden ja ilman palkkaa.

Ala on kasvanut hurjasti ja hurjimmillaan peleistä odotetaan menestyksiä, jotka voisivat jopa vauhdittaa Suomen taloutta. ”Alaa käsitellään yleensä niin ylistävästi, että on kiva tasapainottaa kuvaa tällä komedialla”, sanoo Jarno Elonen. Hän (s. 1978) on ohjannut ja dramatisoinut Bitwisardsin. Elonen ja Rinne (s. 1974) tapasivat työskennellessään pelialalla juuri 1990-luvulla.

”Kun minä aloitin, alalla ei ollut koulutusta. Nyt sitä on paljonkin ja touhu on ammattimaisempaa. Mutta esimerkiksi paine, kiire ja kaaos julkaisupäivän lähestyessä tuntuvat kuuluvan kuvioon aina”, Elonen sanoo.

”Pelejä tehdään yhä intohimoisesti. Vieläkin joku yrittää toisinaan jäädä työpaikalle ilmapatjan kanssa, mutta nykyään heidät passitetaan yöksi kotiin nukkumaan.”

Rinnettä tai Elosta ei tunnista sarjakuvasta eikä tv-sarjasta – eikä ketään muutakaan. Rinne halusi kertoa juttuja vapaasti ilman huolta kenenkään yksityisyyden loukkaamisesta. Siksi sepite on hänen mielestään todenmukaisempi kuin tositarina.

Sarjan tapa sekoittaa näyttelijöitä ja animaatiota on suomalaisessa televisiossa harvinainen. Tekniikka muistuttaa pelien maailmaa, vaikka halvalla rustatussa sarjassa korostuukin kotikutoisuus.

”Halusin säilyttää sarjakuvamaisen kerronnan. Tunnen tekniikan, kun olen tehnyt tehosteita elokuviin. Miha piirsi kaiken animaation yksin. Se oli iso urakka”, Elonen toteaa.

Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta Yle Areenassa (areena.yle.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat