Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljäs seinä pitää illuusiota pystyssä

Woody Allen teki neljännen seinän rikkomisesta tyylikeinonsa.

Radio ja TV
 
Tuomo Yrttiaho

Voi ei. Roger Donaldsonin ohjaama Cadillac Man (1990) ei ole päässyt alkua pidemmälle, kun jotain jo särkyy peruuttamattomasti. Se jokin on niin sanottu neljäs seinä, ja se rikkoutuu komedian päähenkilön, raha- ja naishuolien ahdistaman autokauppiaan ( Robin Williams ), kääntyessä jutustelemaan kameralle.

Alun perin teatteritaiteesta peräisin oleva neljännen seinän käsite viittaa näkymättömään rajaan näyttelijän ja katsojan välillä. Se erottaa toisistaan teoksen fiktiivisen maailman ja yleisön todellisuuden. Puhutellessaan suoraan katsojaa Williamsin luihu kauppamies Joey rikkoo illuusion ja osoittaa olevansa tietoinen asemastaan katseen kohteena.

Elokuvan ja television puolella vastaavaan tyylikeinoon törmää melko usein etenkin komedioissa. Tyypillisimpiä esimerkkejä ovat Woody Allenin elokuvat tai Ian McShanen näyttelemä antiikkidiileri Lovejoy.

Hahmojen ja katsojan suhteen nyrjäyttäminen neljännen seinän rikkomisella toimii toki genrestä riippumatta. Eräs karmivimmista esimerkeistä lienee Michael Haneken Funny Games (1997), jossa perhettä terrorisoiva sadistikaksikko virnuilee katsojalle kesken hirmutekojensa ja manipuloi elokuvan käänteitä mielensä mukaan.

Heihin verrattuna Cadillac Manin moraaliaan venyttävä autodiileri on harmiton tapaus, vaikka yrittääkin hieroa kauppaa surevan lesken kanssa kesken hautajaissaattueen.

Cadillac Man Nelosella klo 23.20. (K12)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat