Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rion karnevaali kehystää rakkaustarinaa

Palkittu Musta Orfeus herätti brasilialaisissa myötähäpeää.

Radio ja TV
 
Yle
Musta Orfeus -elokuvassa rakkaus koituu sekä Eurydiken (Marpessa Dawn) että Orfeuksen (Breno Mello) kohtaloksi. Dawn oli Yhdysvalloissa syntynyt ja Eurooppaan asettunut tanssija-näyttelijä, Mello oli brasilialainen ammattijalkapalloilija.
Musta Orfeus -elokuvassa rakkaus koituu sekä Eurydiken (Marpessa Dawn) että Orfeuksen (Breno Mello) kohtaloksi. Dawn oli Yhdysvalloissa syntynyt ja Eurooppaan asettunut tanssija-näyttelijä, Mello oli brasilialainen ammattijalkapalloilija. Kuva: Yle

Rion kesäolympialaisten piti merkitä paremman ajan alkua, ehkä peräti Brasilian nousua ”ensimmäisen luokan maiden joukkoon”.

Mutta monien uutisraporttien mukaan vuosia kestäneistä valmistelutöistä eivät ole tähän mennessä hyötyneet ainakaan kaupungin satojen, slummeja muistuttavien faveloiden kanta-asukkaat. Kerrannaisvaikutusten väitetään kasvattaneen entisestään rikkaiden ja köyhien kaupunkilaisten epätasa-arvoa.

Yhtenä esimerkkinä on käytetty viranomaisten malli-favelaksi korottamaa vajaan kolmen tuhannen asukkaan Babilôniaa. Sieltä kaikkein vähävaraisimmat ovat joutuneet jo muuttamaan pois keskiluokkaisimpien asukkaiden sekä köyhyyden eksotiikkaa etsivien turistien tieltä.

Babilônia on muokannut välillisesti stereotyyppistä mielikuvaa kiehtovan jännittävästä Brasiliasta ja polyrytmiikka veressä syntyvistä brasilialaisista.

Vuoren rinteellä sijaitseva Babilônia nimittäin valikoitui miljööksi, jossa kuvattiin kuuluisa musiikillinen näytelmäelokuva Musta Orfeus (1959).

Ranskalaisen Marcel Camus’n ohjaus sai tuoreeltaan huomattavan monta kansainvälistä palkintoa, muun muassa Oscarin, Kultaisen Palmun, Golden Globen ja Baftan. Kaiken lisäksi se esitteli maailmalle ensi kertaa musiikin lajityypin, joka oli uusi Brasiliassakin: bossa novan. Elokuvan musiikin tekijöistä yksi, Antônio Carlos Jobim, on jäänyt historiaan bossan novan ylivertaisena mestarina ja suurlähettiläänä.

Jobimilla oli tavallaan osansa myös elokuvan syntyyn, sillä hän sävelsi musiikin jo sitä edeltäneeseen Vinicius de Moraesin näytelmään Orfeu da Conceição, jonka ensi-ilta oli Rio de Janeirossa 1956. Favelaan sijoitettu ja surumielisesti päättyvä rakkaustarina on tosin paljon vanhempi, sillä sen juuret ovat kreikkalaisessa mytologiassa.

Rion karnevaalien kehystämä kolmiodraama ja siitä muokattu elokuva olivat edelläkävijöitä roolituksessaan, sillä näyttelijät olivat pääosin afrobrasilialaisia, mustien syrjittyjen jälkeläisiä. Useimmat heistä olivat näyttelijöinä harrastelijoita, joiden kokemattomuus näyttäytyy naiiviutena.

Maailmankuulu laulaja-lauluntekijä Caetano Veloso sanoo kirjassaan, että brasilialaisissa Mustan Orfeuksen häpeilemätön epäaitous ja eksotisointi herätti lähinnä vaivautunutta myötähäpeää. Kuulemma jopa näytelmän kirjoittaneessa de Moraesissa, joka poistui mielensä pahoittaneena ensi-illasta sen puolivälissä.

Musta Orfeus Teemalla klo 18.00. (K12)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat