Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotti Andrew haluaa ihmisoikeudet

Disney latisti kiehtovan tieteismoraliteetin sentimentaaliseksi koko perheen saduksi.

Radio ja TV
 
Robotti Andrew’ta tulkitsee Robin Williams.
Robotti Andrew’ta tulkitsee Robin Williams.

Robotin elämää ★★ Bicentennial Man, USA 1999 TV5 klo 18.25

Tieteiskirjailija Isaac Asimov loi vuonna 1942 robotiikan lait, joiden noudattamiselle – ja rikkomiselle – nojaavat lukemattomat myöhemmät science fiction -kuvitelmat.

Elokuvan Robotin elämää alussa perheeseen juuri ostettu robotti kertaa kolmiulotteisena hologrammiesityksenä tivolimusiikin tahtiin peruslait, jotka määrittelevät, miten robotti ei saa vahingoittaa vaan sen on toteltava ihmistä, ja kuinka sen kuuluu varjella olemassaoloaan kunhan se ei ole ristiriidassa aiempien pääsääntöjen kanssa.

Alkujaan Asimovin novelliin (1976) pohjautuvassa tarinassa perheen lapset lähes tuhoavat robotin. Ajan myötä yhteisymmärrys ja myös samankaltaisuus kasvaa, kun androidi ( Robin Williams ) kehittää itseään orgaanisia osia sisältäväksi kyborgiksi, joka lopulta haluaa hyväksynnän ihmisenä – ja vähän muutakin.

Teemat tarjoaisivat herkullisen lähtökohdan kiehtovalle tieteismoraliteetille. Disney-tuotanto ja Chris Columbusin ohjaus kuitenkin latistavat aiheen sekä alleviivaavan pinnalliseksi että ylitseampuvan sentimentaaliseksi koko perheen saduksi.

Lopulta se edustaa enemmän romantiikkaa kuin scifiä, mutta ainakin robotiikan lait saavat muistutuksen olemassaolostaan. Ehkä ne myös johdattavat jonnekin, syvempien pohdintojen äärelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat