Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotiseutu on vuosisadan tv-eepos

Televisiossa ei tulla enää koskaan näkemään mitään vastaavaa.

Radio ja TV
 
Yle
Musiikki on yksi Kotiseutu-sarjan teemoista ja myös sen päähenkilön Hermann Simonin ja tämän rakastetun Clarissa Lichtblaun ammatti. Näyttelijät Henry Arnold ja Salome Kammer ovat oikeastikin muusikoita.
Musiikki on yksi Kotiseutu-sarjan teemoista ja myös sen päähenkilön Hermann Simonin ja tämän rakastetun Clarissa Lichtblaun ammatti. Näyttelijät Henry Arnold ja Salome Kammer ovat oikeastikin muusikoita. Kuva: Yle

Saksa on Euroopan keskipiste, ja sen historia on sidoksissa nykymaailmankin ristiriitoihin.

Tämä mielessäni olen viime kuukaudet seurannut saksalaista Kotiseutu-eeposta, Heimatia, jota Teema on esittänyt uusintana. Tänään maanantaina nähdään Kotiseudun kolmannen kauden viimeinen jakso, joten urakka alkaa olla päätöksessä. Tämän jälkeen esitetään vielä 2013 valmistunut kaksiosainen takauma Kotiseutu – Kaipauksen vuodet.

Kotiseutu on hämmästyttävä teos, eikä televisiossa tulla koskaan näkemään mitään vastaavaa. 32 yksittäistä tv-elokuvaa, ajassa yhteensä yli 50 tuntia. Ensimmäinen kokonaisuus valmistui 1984, toinen 1992 ja kolmas 2004. Ohjaaja-käsikirjoittaja Edgar Reitz on aina korostanut, ettei Kotiseutu ole tv-sarja vaan elokuva.

Toisaalta käsitys tv-sarjoista oli tyystin toinen sarjan syntyaikoina, joten rajanveto ei ehkä ole enää niin relevantti.

Pitkien draamasarjojen tapaan myös Kotiseudussa seurataan samoja henkilöitä ja heidän vaiheitaan, mutta pisinkään sarja ei kykene rakentamaan kokonaisia elämänkaaria ja kohtaloita, kuten Kotiseudussa tapahtuu. Yleensä kaaret kehittyvät sattumanvaraisesti ja pinnallisin perustein.

Kotiseudun päähenkilö Hermann Simon syntyy, kasvaa, aikuistuu ja vanhenee sodan ja kahtiajaon varjostamassa Saksassa. Hänen rinnallaan kulkee loputon määrä muita lankoja: sukua, ystäviä, rakastettuja ja satunnaisia sivuhenkilöitä.

Draaman keskipiste ja kameran fokus harhailevat ennalta-arvaamattomasti henkilöstä ja tapahtumasta toiseen, Reitzin intuition ajamana.

Kotiseutu ja varsinkin sen kakkososa on rakenteeltaan kuin sävellys, sinfonia, kuten säveltäjä Kalevi Aho toteaa Ylen sivuilla julkaistussa hienossa Kotiseutu-esseessään. Kreikkalaisen Nikos Mamangakiksen musiikki kantaa koko sarjaa.

Musiikki on myös yksi sen teemoista sekä Hermannin ja hänen rakastettunsa Clarissan ammatti. Hermannia esittävä Henry Arnold ja Clarissa eli Salome Kammer ovat oikeastikin muusikoita.

Viimeisessä jaksossa avantgardeen suuntautunut Clarissa nähdään poikkeuksellisesti laulamassa viihdemusiikkia, kun heidän talossaan vietetään millennium-juhlaa. Laulu on Maybe This Time, Liza Minnellin bravuuri Cabaret-elokuvassa.

Loppukohtauksessa kamera pysähtyy Hermannin kovia kokeneen tyttären Lulun kasvoihin. Uusi sukupolvi joutuu aloittamaan uuden vuosituhannen tyhjästä.

Kaikki kansakunnat eivät voi saada omaa Heimatiaan, mutta kaikille tekee hyvää ymmärtää Saksan vuosisataa.

Kotiseutu Teemalla klo 21.55. Jaksoja myös Areenassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat