Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murhatapaus monesta näkökulmasta

Hindinkielinen Talvar kertoo Intiaa kuohuttaneesta rikoksesta vuodelta 2008.

Radio ja TV
 

Intialainen, hindinkielinen rikosdraama Talvar (2015) perustuu Intiaa kuohuttaneeseen murhatapaukseen vuodelta 2008.

Harva suomalainen on tapauksesta kuullutkaan. Meghna Gulzarin ohjaaman elokuvan perusperiaatteet ovat kuitenkin tuttuja meillekin.

Nuori tyttö on murhattu. Media rummuttaa armotta. Paikallispoliisi sählää tutkimuksissa, ja tapaus siirretään Intian keskusrikospoliisille. Tiukkoja kuulusteluja, valheenpaljastin, rikospaikkatutkimuksia, poliisien keskinäistä vitsailua, kilpailevia teorioita, institutionaalisia paineita. Lopuksi murha menee oikeuteen.

Elokuvassa näytetään murhasta erilaisia versioita. Oliko murhaaja tytön isä? Tai ehkä joku palvelijoista? Vai joku ulkopuolinen? Vain yksi katsojalle näytetyistä versiosta voi olla totta.

Olemme tottuneet tällaiseen kerrontakeinoon, koska sitä on käytetty tarpeeksi usein esimerkiksi television rikossarjoissa. Mutta vielä vähän aikaa sitten vaihtoehtoisten teorioiden esittely oli uutta ja erikoista.

Kuuluisassa japanilaisessa rikoselokuvassa Rashomon – paholaisen portti (1950) kerrottiin rikos neljästä ristiriitaisesta näkökulmasta. Se hämmensi aikoinaan ihmisiä. Rashomon on usein mainittu myös Talvarin yhteydessä.

1950-luvun alun Britanniassa valmistui rikoselokuva, jossa yksi epäillyistä antaa valheellisen kuvauksen toiminnastaan, ja kuvaus näytetään elokuvassa takaumana. Osa katsojista oli raivoissaan. Ihmiset olivat tuolloin tottuneet siihen, että jos valkokankaalla näytetään takauma, se on myös tapahtunut.

Elokuvien katsojista on tullut valppaampia ja skeptisempiä. Meitä ei enää huijata yhtä helposti kuin ennen.

Talvar Netflixillä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat