Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stranger Things on rakkauskirje 30 vuoden taa

Netflixin kesän hittisarjassa poika katoaa metsään ja katsoja 1980-luvulle. Sarja saanee jatkoa.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Netflix
12-vuotias Will Byers katoaa, ja Eleven (Millie Bobby Brown, vas.), Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) ja Lucas (Caleb McLaughlin) ryhtyvät etsimään häntä.
12-vuotias Will Byers katoaa, ja Eleven (Millie Bobby Brown, vas.), Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) ja Lucas (Caleb McLaughlin) ryhtyvät etsimään häntä. Kuva: Netflix

Stranger Things on rakkauskirje, jonka sivuilla nähdään karmeita monstereita. Sarjan roolitus, hahmot ja musiikki kanavoivat rakkautta 1980-lukuun ja sen populaarikulttuuriin. Samaa rakkautta ilmaisee tarinan yliluonnollinen ja inhimillinen kauhu.

Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1983, indianalaiseen pikkukaupunkiin. Yksinhuoltaja Joycen 12-vuotias poika Will katoaa matkalla kotiin.

Hän on palaamassa parhaan kaverinsa kellarista, jossa poikaporukka pelaa Dungeons & Dragons -roolipeliä. Tieteestä ja teknologiasta intoilevat kaverit päättävät etsiä kadonneen toverinsa, eikä pojan äiti ole yhtään vähemmän määrätietoinen.

Steven Spielberg, Stephen King ja John Carpenter ovat nimiä, joita Stranger Thingsin yhteydessä on mainittu. Veljesten Matt ja Ross Dufferin luoman sarjan keskeiset viitteet eivät vaadi salakerholaisuutta, sillä ne ovat rakastetuista suosikeista.

Lapset kulkevat rautatiekiskoilla, kuten Stand By Me -leffan pojat, ja sotkevat pyörillään, kuten E.T.:n tai Arkajalkojen hahmot. Tunnusmusiikki voisi olla Carpenterin kynästä, mutta aikakautta alleviivaavat myös The Clashin ja Joy Divisionin kaltaiset artistit.

Viitteet eivät rajoitu yksittäisiin kuviin tai soundtrackin raitoihin. Pikkukaupungin aikuiset pähkäilevät aikuisten ongelmien parissa, paitsi hämärän tutkimuslaitoksen miehet ja naiset, jotka edustavat valtion kasvotonta virkamiesvaltaa.

12-vuotiaat kommunikoivat walkie talkie -radiopuhelimilla, ja heitä vanhempien teinien seksuaalinen jännite hakee purkautumistaan ohi high school -kastijärjestelmän.

Sama kuvaus voisi koskea useita 1980-luvun elokuvia.

Nostalgisuudestaan huolimatta kahdeksanosainen sarja ei tunnu laskelmoidulta. Sen kökköydetkin, kuten Winona Ryderin laahustava Joyce-äiti, ovat rakastettavaa laatua. Kaikessa näkyy fanien, asiansa osaavien fanien, kädenjälki.

Stranger Things sitä paitsi päivittää lapsiryhmän koostumuksen. Enää kaikki eivät ole valkonaamaisia poikia. Sarjan magneettisin hahmo on metsästä ilmestyvä ja kaveriporukan piilottelema tyttö, jota kutsutaan nimellä Eleven.

Netflix ei ilmoita katsojalukujaan, mutta jo mediahuomion perusteella voi puhua hittisarjasta. Nettipalvelu tai Dufferin veljekset eivät vielä maanantaiaamuun mennessä olleet vahvistaneet spekulaatioita sen kakkoskaudesta.

Perjantaina Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings tokaisi kuitenkin jatkodiilistä kyselleelle Guardianin toimittajalle, että ”olisimme tyhmiä, jos emme tekisi sitä”.

Stranger Things Netflixissä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat