Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helenan eri ruumiillistumat

Aino Räsäsen kirjasarja sai erilaisia tulkintoja valkokankaalla.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Adams Filmi
Ensimmäisen Helena-elokuvan Helenaa esittää Helena Kara.
Ensimmäisen Helena-elokuvan Helenaa esittää Helena Kara. Kuva: Adams Filmi

”On se sit eri tylsää, kun kaikki kivat ihmiset menee aina naimisiin”, toteaa oppilas opettajastaan. Helena Parola on astumassa avioliittoon Erkin, Rannanpihan nuoren isännän, kanssa. Se on eri tylsää Helenallekin, sillä juuri ennen hääpäivää Helenalle selviää, että naapuritilalla asuu hänen nuoruudenrakastettunsa. Sitä paitsi Rannanpihan vanha emäntä on tolkuttoman ankara.

Vuonna 1948 ensi-iltansa saanut Soita minulle, Helena! avaa neljän peräkkäisinä päivinä esitetyn elokuvan sarjan. Se on ensimmäinen Aino Räsäsen tavattoman suosittujen Helena-kirjojen filmatisoinneista. Yhteensä kirjojen painosmäärä on ylittänyt miljoonan. Ensimmäisen elokuvista ohjasi Hannu Leminen.

Vaikka aikalaiskriitikot moittivat alkuperäisteoksen keveyttä – Uuden Suomen Raoul af Hällström kutsui sitä sanoin ”meikäläinen missiromaani” – on elokuva ahdistunut melodraama. Helena Karan esittämä nimihahmo on kahden hyvän miehen loukussa, mutta vieläkin enemmän hiertää suhde anoppiin.

Huomenna keskiviikkona esitettävässä …Ja Helena soittaa -elokuvassa perhesuhteet ovat jo kunnossa.

Edellisen elokuvan tapahtumista on 20 vuotta. Helena ( Irma Seikkula ) on äiti, ja tarina seuraa hänen lastensa sydämenasioita. Sotakin juostaan läpi, kun rakkaus on päällimmäisenä. Draama on keveämpää.

Kaikki kolme 1950-luvulla valmistunutta Helena-elokuvaa tuotti uusi Fennada-Filmi Oy, jonka osanen ensimmäisestä elokuvasta vastannut Adams Filmikin nyt oli.

Eroista huolimatta elokuvissa on jotain samaa. Kaikki kivat ihmiset pyrkivät edelleen naimisiin.

Soita minulle, Helena! TV1:ssä klo 13.35. (K7)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat