Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liberaalin ja konservatiivin studioväittelyt vuonna 1968 mullistivat USA:n televisiokulttuurin

Tuore dokumentti esittelee kohtaamisen, jossa Gore Vidalin ja William F. Buckleyn nokkela sanailu kuumenee räjähdyspisteeseen.

Radio ja TV
 
Magnolia Pictures
William F. Buckley Jr. ja Gore Vidal väittelivät televisiossa Yhdysvaltain kuohuvana vuonna 1968.
William F. Buckley Jr. ja Gore Vidal väittelivät televisiossa Yhdysvaltain kuohuvana vuonna 1968. Kuva: Magnolia Pictures

1960-luvulla amerikkalaiset luottivat kaikista instituutioista eniten televisiouutisiin. Nykyisin tilanne on vallan toinen. Etenkin Fox News värittää sanomaansa demokraattipuolueen vastaisesti, eivätkä sen katsojat usko ”liberaalin median” uutisointiin.

Best of Enemies -dokumentissa (2015) vastakkainasetteluun perustuvan tv-tuotannon alkupisteeksi nimetään kymmenen sähäkän väittelyn sarja vuonna 1968. Tuolloin republikaanit ja demokraatit valitsivat puoluekokouksissaan presidenttiehdokkaita ja Vietnamin sota repi kansakuntaa.

Liberaaliälykkö Gore Vidalin ja konservatiiviälykkö William F. Buckleyn istuttaminen keskinäisiin väittelyihin oli vähävaraisen ABC-kanavan säästäväinen tapa tehdä ohjelmaa puoluekokouksista. Väittelyistä tuli katsojamenestys.

Dokumentin ohjanneet Robert Gordon ja Morgan Neville muistetaan Oscar-voittajadokumentista 20 Feet from Stardom (2013). He esittelevät väittelijät odotusta lisäten ja jännitettä kasvattaen.

Liberaalin kirjailijan Gore Vidalin (1925–2012) runsaasta tuotannosta on suomennettu kolme teosta. Yksi näistä on transsukupuolisesta kertova roisi satiiri Myra (1968), joka oli juuri nostattanut kohua ennen väittelyitä.

William F. Buckleya (1925– 2008) kutsutaan Yhdysvalloissa nykyisen konservatiiviliikkeen isäksi. Buckley perusti vuonna 1955 oikeistolaisen National Review -aikakauslehden ja juonsi Firing Line -keskusteluohjelmaa kolmen vuosikymmenen ajan.

Väittelyitä olisi mielellään seurannut kauemminkin, muun muassa siksi, että Buckley ja Vidal ovat tyyppeinä mieleenpainuvia. Molemmat puhuvat ”transatlanttilaisella” korostuksella, joka on nykyisin kadonnut Yhdysvalloista, koska sitä pidetään teennäisen hienostelevana. Kumpikin on vikkelä-älyinen ja yrittää saada yliotteen toisesta myös asenteellaan.

Vain toisen viileys kestää loppuun asti. Sananvaihdon edetessä räjähdyspisteeseensä Buckley uhkaa Vidalia väkivallalla ja sortuu vihapuheeseen.

Nykyaikaan verrattuna suurin ero on, että Buckley järkyttyy itsekin purkauksestaan. Donald Trumpin aikakaudella vastaavasta on tullut vaalikampanjan käyttövoimaa.

Best of Enemies on katsottavissa Netflixillä (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat