Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katariina Lillqvistin Radio Dolores -teoksessa sotatrauma periytyy kolmanteen sukupolveen asti

Espanjan sisällissotaan matkasi vasemmistolaisia myös Suomesta.

Radio ja TV
 
seppo SARKKinen / Yle
Katariina Lillqvist on elokuvantekijä, kirjailija ja radiodokumentaristi. Hänen tunnetuin työnsä on Uralin perhonen -elokuva vuodelta 2008.
Katariina Lillqvist on elokuvantekijä, kirjailija ja radiodokumentaristi. Hänen tunnetuin työnsä on Uralin perhonen -elokuva vuodelta 2008. Kuva: seppo SARKKinen / Yle

Elokuvantekijä, kirjailija ja radiodokumentaristi Katariina Lillqvist löysi omimman radiotyylinsä featuressaan Uralin perhonen (2004). Samoilla linjoilla hän jatkaa uudessa teoksessaan Radio Dolores – tosin tällä kertaa mukana ei ole sellaista provokaatiota, josta Uralin perhonen ja varsinkin sen vuonna 2008 valmistunut elokuvaversio muistetaan.

Lillqvist on jälleen rakkaimpansa, suomalaisen työväenhistorian parissa. Ja jälleen tyylinä on faktio, jossa koko teos perustuu surumielisen legendaariseen kertojantekstiin.

Radio Dolores kiertyy Espanjan ja siellä vuosina 1936–1939 käydyn sisällissodan ympärille.

Sota houkutti mukaansa vasemmistolaisia eri puolilta Eurooppaa. Matkaan lähti myös tamperelainen jalkinetyöläinen Arvo, joka ei palannut.

Arvon poika päätyy Espanjaan ensimmäisten suomalaisten seuramatkojen muusikkona. Kun hän vetäisee keikalla väärän rallin, edessä ovat sisällissodassa valtaan nousseen diktaattorin Franciscon Francon poliisin kuulustelut.

Ja totta kai trauma periytyy myös kolmanteen polveen. Radioteoksen ensimmäinen kertoja kulkee nykyajassa samoilla Malagan rannoilla kuin perheensä aiemmat miespolvet.

Julistuksellisuutta kaihtava radioteos kätkee sivulauseisiinsa suurten tapahtumien varjossa tapahtunutta mikrohistoriaa ja löytää diktatuurimaan poliisistakin inhimillisyyttä.

Ohjelman tuotanto on nykyradion mittapuulla mittava. Näyttelijöitä on mukana peräti viisi. Myös Kusti Vuorisen ja orkesterin varta vasten Radio Doloresia varten toteuttamat musiikkiesitykset ovat Todellisia tarinoita -ohjelmapaikalla valitettavan harvinaista herkkua.

Radio Dolores Radio 1:ssä klo 22.05.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat