Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Shakespearen näytelmät olivat edellä aikaansa – BBC:n loistelias Ontto kruunu -sarja jatkuu

Benedict Cumberbatch on koko BBC:n Shakespeare-sarjan kunkku.

Radio ja TV
 
Yle
”Minä olen yksin minä.” Benedict Cumberbatch esittää Ontto kruunu -sarjassa kuningas Rikhard III:tta. Hänen tarinansa alkaa ensi viikon jaksossa.
”Minä olen yksin minä.” Benedict Cumberbatch esittää Ontto kruunu -sarjassa kuningas Rikhard III:tta. Hänen tarinansa alkaa ensi viikon jaksossa. Kuva: Yle

Shakespearen näytelmät olivat edellä aikaansa. BBC:n loisteliaasta Ontto kruunu -kokonaisuudesta voi havaita, että Shakespearella oli ajatusta myös sarjamaisuudesta.

Shakespearen kuningasnäytelmien sarja jatkuu kolmella uudella osalla, joiden alaotsikkona on Ruusujen sota. Nimi viittaa Yorkin ja Lancasterin sukujen vihanpitoon, joka sai alkunsa Henrik VI:n valtakaudella 1400-luvun puolivälissä.

Ensin esitetään alkujaan kolmiosaisesta Henrik VI -näytelmästä kaksi ensimmäistä osaa, ja niiden perään Rikhard III. Kolmas Henrik VI jää siis välistä pois. Nämä neljä näytelmää kuuluvat yhteen, ja Shakespeare kirjoitti ne samoihin aikoihin, noin vuosina 1591–1593.

Ensimmäinen osa kuuluu Shakespearen vähiten arvostettuihin näytelmiin, ja BBC-sarjassakin se vaikuttaa johdannolta, joka pohjustaa tulevia murhenäytelmiä, kuten Gloucester siinä ennustaa. Toisessa osassa ollaankin jo raakuuksien ytimessä, ja tv-elokuva äityy välillä täysin splatteriksi – Shakespearen hengessä.

Shakespeare kuvasi Henrik VI:n heikkona kuninkaana, joka haikaili alamaisen asemaan ja jonka kaudella Englanti menetti asemansa Ranskassa. Dominic Cooken ohjauksessa ja nuoren Tom Sturridgen hienosti tulkitsemana Henrik on kuin angstinen idealistihippi.

Haluton vallanpitäjä tekee tahtomattaan tietä paholaiselle, rammalle Rikhard III:lle, joka julistaa kakkosnäytelmän lopussa, ettei hän tunne pelkoa, rakkautta eikä sääliä. ”Minä olen yksin minä”, Rikhardia näyttelevä Benedict Cumberbatch lausuu melkein suoraan kameralle.

Rikhard III on ajankohtainen näytelmä myös meillä, sillä se tulee myöhemmin syksyllä ensi-iltaan Kansallisteatterissa Jussi Nikkilän ohjauksena.

Cumberbatch on tietenkin koko sarjan kunkku, mutta yhtä vahvasti näyttelee Sophie Okonedo Henrikin vaimon Margareetan roolissa. Muita tuttuja nimiä ovat Hugh Bonneville, Judi Dench, Sally Hawkins ja Philip Glenister.

Ontto kruunu; Henrik VI, ensimmäinen osa Teemalla klo 21.00. (K16)

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat