Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Evoluutio suosii höhlää, tietää Idioluutio

Älyn puutteesta todistaa myös komedia itse: se esittää tyhmyyden luokkakysymyksenä.

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Sub
Joe (Luke Wilson) ja Rita (Maya Rudolph) matkaavat ajassa 500 vuotta eteenpäin.
Joe (Luke Wilson) ja Rita (Maya Rudolph) matkaavat ajassa 500 vuotta eteenpäin. Kuva: Sub

Vuonna 2505 nykyajan keskivertofiksua pidetään huippuälykkäänä. Näin käy Mike Judgen komediassa Idioluutio (2005). Se kertoo armeijan rivityöläisestä ( Luke Wilson ), joka päätyy ajassa eteenpäin. Hän saapuu tulevaisuuden Yhdysvaltoihin, joka on roskiin hukkuva tyhmyyden saareke.

Tyhmyys selittyy evoluutiolla. Elokuvan alussa pariskunta, jolla on korkea älykkyysosamäärä, pohtii esikoisen hankkimista. Miltä taloudellinen tilanne näyttää? Onko nyt varmasti oikea aika hankkia jälkikasvua? Sen sijaan tyhmemmät kansalaiset lisääntyvät sen kummempia miettimättä.

Komedian evoluutioteoria ei kestä tarkempaa tarkastelua, mutta ehkä ihmiskunta tosiaan on massatyhmyyden äärellä. Idioluutio toimii profetiana.

Yhdysvaltojen suurkaupungit eivät peity vielä massiivisiin roskakasoihin, mutta merissämme kelluu jo jättimäisiä törkylauttoja. Tutulta kuulostavat myös komedian esittämä jenkkipoliisin militarisoituminen ja ”sponsorit” poliitikkojen taustalla.

Keskustelu on usein loukkaamiseen pyrkivää huutamista jo nyt, ja tulevaisuudessa Yhdysvaltain presidenttinä on kaikkein kovaäänisin törkyturpa. Visio ei tunnu kaukaiselta.

Nykyisestä älyn puutteesta todistaa myös Idioluutio itse. Se esittää tyhmyyden luokkakysymyksenä. Työväenluokkaisten lisääntyessä ja ylemmän keskiluokan pidättäytyessä, tyhmyys lisääntyy.

Elokuvan asenne naisia kohtaan on yhtä tyhmä. Naiset esitetään alempana palvelijaluokkana. Tämä ei koske vain elokuvan tulevaisuutta vaan myös sen nykyisyyttä – jotka molemmat haiskahtavat menneisyydeltä.

Idioluutio Subilla klo 21.00.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat